От мрежата

Колко струва 18-дневно пътешествие до Италия с кемпер

Въпреки че пандемията вече е минало, пътуването с кемпер остава модерно. През последните две години мнозина се докосноха до този самостоятелен начин на пътуване. Сред тях е и българската влогърка Йоана Йокко, която си купи микробус и сама превърна в кемпер.

В последните си видеа в YouTube канала си тя показа 18-дневното си пътуване до Италия през декември заедно със своя приятел Барт и домашните си любимци – куче и коте.

Българка разкри престъпна схема с туристи в Сърбия

Йоана дава и подробни данни за разходите за това пътуване. „Прекосихме няколко държави – Сърбия, Хърватия, Словения и Италия. Пътувахме 18 дни и навъртяхме около 3700км.  Изключително наситено с преживявания пътуване, същевременно някак изпълнено със спокойствие, но това си е до човек, аз обичам приключения“, споделя тя..

„Различно е да пътуваш така, даже в началото ти е нереално да се събуждаш без да знаеш къде си, да спираш до пътя за да си сготвиш, да си в центъра на някой град, после на брега на езеро, чието име не знаеш. Пътуваш си с вещите, няма опаковане и разопаковане, няма резервации и настаняванки. Свобода е думата, която описва такъв тип пътуване за мен и това е причината аз вече да го предпочитам.

От гледна точка на комфорт на мен нищо не ми липсваше, но пак зависи от човека.
Останахме веднъж без ток, не беше драма, нагодихме се кое как и по колко да ползваме.

Българка показа другото лице на Израел

Дадохме си достатъчно време за маршрута и това за нас беше важно, не сме се припирали, нито сме бързали за някъде.

Животните – подготовка има от към ваксини, обезпаразитяване и паспорти, не че някой ни ги поиска, ама бяхме изрядни. Те само добавиха към всичко, не сме имали проблеми. Оставяхме ги и сами в буса, не са правили бели. Маца си има котешка тоалетна, Шугар беше често на разходка и го михме в банята в буса. Хигиена – няма проблем, имаме си душ и тоалетна“, разказва влогърката.

Йоана описва и разходите:

Финанси – много относително, разходите за къмпинги и кемпер стопове варираха от 14€ до 45€ за нощ с включени консумативи (ток, вода за презареждане ). Плащахме и за паркинг в някои градове, на други места спирахме и нищо не сме плащали. (Общо за паркинги/къмпинги около 300€).
Отделно си има пътни разходи – дизел ( разход 12/100 – около 770€), газ (за отопление около 50€ за цялото пътуване), винетки, магистрални такси (в зависимост от държавата – грубо 200€).
Храненето беше 50/50 в буса и по заведения – това си е въпрос на личен избор.
По груби сметки 1330€ без храна и други глезотии.

„Да обикаляш различни държави е скъпо удоволствие дори и с кемпер“, обобщава Йокко.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button