19.2 C
София
вторник, септември 26, 2023
spot_img
ruse русе

Кои са най-скъпите градове в света през 2022

Миналата година Economist Intelligence Unit (EIU) използва Световния индекс на разходите за живот, за да определи Ню Йорк като един от десетте най-скъпи градове в света. Както се очакваше предвид постоянното увеличение на средните цени на наемите и разходите за живот, Ню Йорк всъщност оглави този списък тази година за първи път, официално ставайки най-скъпият град за живеене в целия свят, изравнявайки се на първо място място със Сингапур.

Като се има предвид, че Ню Йорк беше на шесто място през 2021 г., това очевидно е голяма работа.

Най-добрите места за посещение през януари 2023 г

EIU сравнява над 400 индивидуални цени на 200 продукта и услуги, които варират по форма и функционират в 172 различни града.

Методологията също дава множество интересни гледни точки за глобалната икономика. Тази година, например, проучването сочи, че средната цена на живота е нараснала с малко над 8%, най-вече поради ефектите от пандемията и руската война в Украйна.

„Войната в Украйна, санкциите на Запада срещу Русия и политиките на Китай за нулев Covid причиниха проблеми във веригата за доставки, които, съчетани с нарастващите лихвени проценти и промени в обменния курс, доведоха до криза на разходите за живот в целия свят“, обясни Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU, в официално изявление, предава timeout.

Пищните карнавали през 2023 г., които трябва да посетим

„Можем ясно да видим въздействието в тазгодишния индекс, като средното покачване на цените в 172 града в нашето проучване е най-силното, което сме виждали през 20-те години, за които имаме цифрови данни. Повишаването на цените на бензина в градовете беше особено силно (както беше миналата година), но храната, комуналните услуги и стоките за бита стават по-скъпи за жителите на града.“

Ето кои са десетте най-скъпи града за живеене в света през 2022 г.:

1. Ню Йорк и Сингапур (равенство)
3. Тел Авив, Израел
4. Хонконг и Лос Анджелис (равенство)
6. Цюрих, Швейцария
7. Женева, Швейцария
8. Сан Франциско, Калифорния
9. Париж, Франция
10. Копенхаген, Дания

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации