Класации

Кои са най-скъпите градове в света през 2022

Миналата година Economist Intelligence Unit (EIU) използва Световния индекс на разходите за живот, за да определи Ню Йорк като един от десетте най-скъпи градове в света. Както се очакваше предвид постоянното увеличение на средните цени на наемите и разходите за живот, Ню Йорк всъщност оглави този списък тази година за първи път, официално ставайки най-скъпият град за живеене в целия свят, изравнявайки се на първо място място със Сингапур.

Като се има предвид, че Ню Йорк беше на шесто място през 2021 г., това очевидно е голяма работа.

Най-добрите места за посещение през януари 2023 г

EIU сравнява над 400 индивидуални цени на 200 продукта и услуги, които варират по форма и функционират в 172 различни града.

Методологията също дава множество интересни гледни точки за глобалната икономика. Тази година, например, проучването сочи, че средната цена на живота е нараснала с малко над 8%, най-вече поради ефектите от пандемията и руската война в Украйна.

„Войната в Украйна, санкциите на Запада срещу Русия и политиките на Китай за нулев Covid причиниха проблеми във веригата за доставки, които, съчетани с нарастващите лихвени проценти и промени в обменния курс, доведоха до криза на разходите за живот в целия свят“, обясни Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU, в официално изявление, предава timeout.

Пищните карнавали през 2023 г., които трябва да посетим

„Можем ясно да видим въздействието в тазгодишния индекс, като средното покачване на цените в 172 града в нашето проучване е най-силното, което сме виждали през 20-те години, за които имаме цифрови данни. Повишаването на цените на бензина в градовете беше особено силно (както беше миналата година), но храната, комуналните услуги и стоките за бита стават по-скъпи за жителите на града.“

Ето кои са десетте най-скъпи града за живеене в света през 2022 г.:

1. Ню Йорк и Сингапур (равенство)
3. Тел Авив, Израел
4. Хонконг и Лос Анджелис (равенство)
6. Цюрих, Швейцария
7. Женева, Швейцария
8. Сан Франциско, Калифорния
9. Париж, Франция
10. Копенхаген, Дания

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button