Новини

Всичко, което трябва да знаем, ако искаме да посетим Лондон за коронацията на крал Чарлз

Само след няколко седмици в Лондон трябва да се проведе коронацията на крал Чарлз III и кралица Камила. Хора от цял ​​свят се готвят да пристигнат в британската столица, за да присъстват на историческото събитие.

„Евронюз“ събра някои основни съвети за пътуване за всеки, който ще пристигне в Лондон в началото на месец май.

Какво ще се случи в Лондон в деня на коронацията?

Коронацията ще се състои в събота, 6 май, с церемониални шествия в Лондон преди и след службата в Уестминстърското абатство.

Първото шествие – известно като „шествието на краля“ – ще започне сутринта с маршрут, който ще започне от Бъкингамския дворец, ще премине по The Mall, през площад Трафалгар и площад Парламента и ще завърши в Уестминстърското абатство.

Крал Чарлз III и кралица Камила ще пътуват по маршрута в конски карети.

Чарлз III ще се придвижва със златна карета по време на коронацията си

Коронационната служба започва в 11 сутринта и след това по-голяма церемониална процесия ще се върне по същия маршрут обратно в Бъкингамския дворец.

Членовете на кралското семейство ще се съберат на балкона в двореца, за да наблюдават прелитащите самолети по-късно през деня.

Къде можете да гледате коронационните процесии?

По протежение на маршрута ще има зони за наблюдение, създадени за тези, които искат да зърнат крал Чарлз III и кралица Камила. Организаторите вече започнаха да се подготвят за големи тълпи, като построиха трибуни в Бъкингамския дворец и парада на конната гвардия близо до Уестминстърското абатство.

Зоните за гледане не се продават с билети, но е вероятно да са изключително заети и ще бъдат затворени, след като се напълнят. Ще трябва да планирате предварително, за да намерите добро място – преди честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет II през 2022 г., някои хора лагеруваха навън за 48 часа.

Зоните за наблюдение ще бъдат достъпни в 6 часа сутринта на 6 май.

Кои са най-добрите Instagram кафенета в Лондон, които да посетим

Ако не успеете да намерите място, за да видите лично кралското семейство, можете да гледате шествията на големи екрани в Хайд Парк, Грийн Парк и Сейнт Джеймс Парк. В Обединеното кралство също се създават сайтове за скрининг.

И ако не можете да го видите по друг начин, двете шествия и службата за коронясването ще бъдат предавани на живо по националната телевизия, радио и онлайн.

каляска чарлз
Снимка: Getty Images
Кои са най-близките метростанции?

Ако не познавате града, намирането на най-близката станция на лондонското метро  може да бъде трудно.

От Transport for London (TfL) заявиха, че услугите вероятно ще бъдат изключително натоварени – но с множество затворени пътища метрото вероятно е най-добрият ви залог за достигане до там.

Ще можем да стъпим боси на мястото, където ще короноват Чарлз III

Най-близките станции на лондонското метро до маршрута на шествието са: Green Park на линиите Piccadilly, Victoria и Jubilee; St James’ Park на линиите District и Circle; Westminster по линиите Circle, District и Jubilee; и Charing Cross на линиите Bakerloo и Northern.

Ще има ли прекъсвания на влаковете по време на Коронацията?

TfL вече посочи, че няма планирани затваряния в мрежата си в деня на коронацията. Въпреки това изисква от хората да планират предварително, тъй като услугите вероятно ще бъдат изключително натоварени.

Краткосрочни мерки за безопасност като временно затваряне на гари „може да са необходими“ през деня, за да се справят с тълпите. От пътниците се иска да вземат предвид закъсненията в плановете си за пътуване.

Затварянето на пътища от самото шествие и уличните партита в Лондон означава, че някои автобусни маршрути също ще бъдат отклонени.

Транспортният орган предупреди пътниците да проверяват за промени чрез приложението TfL или чрез своя уебсайт, който ще има най-актуалната информация.

60 безплатни или поне евтини неща за правене в Лондон

Ако пътувате извън Лондон, Great Western Railway съобщи, че предлага някои „много ранни“ допълнителни влакови услуги до Лондон Падингтън от основните гари в долината на Темза, югозападна Англия и Южен Уелс на 6 май.

Govia Thameslink Railway, която оперира Gatwick Express, Great Northern, Southern и Thameslink, ще има повече вагони от нормалното в своите услуги на 6 май.

Ако се надявате да се приберете вкъщи през летище Гетуик, след като празненствата приключат, имайте предвид, че в неделя, 7 май, на гара Виктория се извършват ремонтни дейности. Това ще означава липса на Gatwick Express или Southern влакови услуги до или от гарата.

Какво още се случи по време на уикенда на Коронацията?

В неделя, 7 май, около 10 000 души ще се отправят към замъка Уиндзор за концерта, посветен на Коронацията. Той ще започне в 20:00 часа британско време и ще се проведе на East Lawn. Take That, Кейти Пери и Лайънъл Ричи са част от музикалните звезди, които вече потвърдиха участието си.

Времето за безплатни билети вече е приключило, но ако сте били сред 5000-те души, които успешно са ги получили, ще бъдете уведомени в края на април.

А ако пътувате до замъка за събитието, можете да се възползвате от „подобрена услуга“, управлявана от Great Western Railways, с допълнителни влакове между Уиндзор и Слау на 7 май и в ранните часове на 8 май.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button