Новини

Ще можем да стъпим боси на мястото, където ще короноват Чарлз III

Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв път да стъпят на точното място, където ще бъде коронован крал Чарлз Трети, но след церемонията на 6 май, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс. Желаещите да сторят това обаче ще трябва да бъдат без обувки, за да се опази средновековната мозайка.

От управата на Уестминстърското абатство съобщиха в петък, че тази част от пода на храма, известна като мозайката „Космати“, върху която от 700 години се поставя тронът за церемониите по интронизирането на монарха, ще може да се види на церемонията за короноването на крал Чарлз Трети. От десетилетия тя бе покривана с килими, защото не бе ремонтирана.

Мозайката ще бъде достъпна за туристически обиколки на малобройни групи след церемонията на 6 май тази година. От посетителите ще се изисква да свалят обувките си, за да се предпази износването и повредата на реставрирания под.

„Стъпването по мозайката и благоговейното усещане да стоиш в центъра на абатството е наистина невероятно изживяване“, каза Скот Крадок, ръководител на звеното за организирани посещения в абатството. „Това ще даде на хората възможност да изпитат усещането да си на главната сцена на коронацията“.

Сложната мозайка от мрамор, камък, стъкло и метал, разположена пред олтара на абатството, е създадена по поръчка на крал Хенри Трети в началото на тринадесети век от италиански майстори и английски зидари.

Оттогава на това място са изпълнявани английските, а впоследствие и британските церемонии за короноване на монарха. Мозайката е била покрита с килими на много от церемониите, включително за короноването на кралица Елизабет Втора през 1953 г. и на баща ѝ крал Джордж Шести през 1937 г.

Произвеждат хиляди паметни чаши по повод коронацията на Чарлз III

Смята се, че това е най-добре запазената мозайка извън Италия на редкия стил „Космати“, създаден от майсторите от италианското семейство Космати. Мозайката в абатството бе възстановена след продължила две години работа по проект за консервация, приключила през 2010 г.

„Това е уникално произведение на изкуството в Уестминстърското абатство, а и във Великобритания – няма друга такава мозайка в Обединеното кралство“, каза Ванеса Симеони, главен консерватор на абатството.

Експерти от Уестминстърското абатство ще водят туристическите обиколки в периода от 15 май до 29 юли.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button