БългарияРусе

Какво може да видим на историческа разходка в Русе?

Дестинация, която се оказва притегателно място за почивните и празничните дни е дунавската ни столица Русе. Като трайна тенденция се очертават туристическите обиколка за хората, пристигащи по Дунав с пасажерските кораби.

Българите, които се ориентират към исторически или етнографски забележителности в Североизточна България, обикновено избират Русе като място където да отседна и от там да планират пътуванията си в радиус от около 60 километра, пише Euronews.

„Уикендите са изключително силни. Предната седмица имахме 6 кораба от пасажерите по Дунав, тази седмица очакваме малко по-малко, но от всеки кораб излизат поне по 4 автобуса“, казва проф. Николай Ненов от Регионалния исторически музей в Русе.

Пристигайки в Русе туристите комбинират повече от едно посещение. Отиват в долината на Русенски Лом, където могат да разгледат средновековния град Червен, скалните църкви в Иваново, както и единствения действащ скален манастир в Басарбово, пещерата Орлова чука. А в Русе – античната римска крепост Сексагинта приста, поставила началото на съвременния град.

Тортата Гараш превърна Русе в кулинарна столица, световна звезда закри фестивала

Всички харесват мамута в Екомузея, но и 360-градусовата панорама в Пантеона на възрожденците, по традиция всички търсят историческия музей. Но в Русе има много други музеи. Да припомним само тези на Баба Тонка и Захари Стоянов. Има голям избор.

Обект на нестихващ туристически интерес е музеят на градския бит или къщата на Калиопа. Легендата разказва, че къщата е подарък от Мидхат паша за една ексцентрична и различна за времето си дама – Калиопа. Къщата е емблематична за културата на града в средата на 19-и век, когато модерността навлиза по Дунав в българските земи.

„Музеят по известен като къщата на Калиопа сред русенци, е едно от най-интересните места в Русе, доколкото съчетава потапяне в историята, потапяне в една специфична атмосфера, атмосферата на богатото семейство, на едни дом който е изписан с прекрасни стенописи“, обяснява Десислава Тихолова – уредник в Музея на градския бит.

Фотоконкурсът „Обичаме Русе“ търси най-атрактивните снимки

Туристическите потоци са се променили след ковид-пандемията, сочи анализът на музейните работници.

И докато туристи слизат от пасажерските кораби и тръгват на обиколка в Русе и региона, не малка част от русенци са избрали да почиват извън града. Като Йоланда, която отдавна е планирала да съчетае празничния ден с почивните за кратка морска ваканция.

А ако искате да разгледате гробницата в Свещари край Исперих или пък рибарската махала в Тутракан, отправната точка на по-малко от 60 километра е Русе, тъй като големият град предлага множество места за настаняване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button