НовиниРусеФестивали и традиции

Тортата Гараш превърна Русе в кулинарна столица, световна звезда закри фестивала

С невиждано богата програма и мащабна организация Русе отбеляза Фестивала на тортата Гараш. През целия ден на различни локации в центъра на града се проведоха редица състезания, концерти и събития, посветена на десерта, свързан с крайдунавския град.

В Доходното здание се проведе Конкурсът за непрофесионалисти, част от Фестивала на торта Гараш, организиран от Община Русе, ОП „Русе Арт“, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, както и представители на бизнеса и местните културни институти.

В него сладката надпревара се включиха повече от 30 участници, които приготвиха 34 торти. Големият победител бе Гергана Живкова, която си тръгна с парична награда, връчена ѝ от шеф Ради Стамболов.торта гараш русе

На второ място се класира Стефана Йорова, а третото място остана за Елена Стоянова.

Пенчо Милков имаше нелеката задача да определи най-вкусната торта, която да получи специалната награда на кмета. Тя бе присъдена на 12-годишната Александра Барбова със своята Гараш с бял шоколад.

Русенските журналисти пък отличиха19-годишната Даяна Пенкова, която получи наградата на медиите. Бъдещата студентка по социални дейности в Русенския университет ги впечатли с направения от нея десерт, който максимално се доближава до оригиналната рецепта.

Златомира Стефанова: Тази година Фестивалът на тортата Гараш ще бъде много по-мащабен

За втора поредна година специална награда бе връчена от Диана Коларова, която твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта Гараш. Тя отиде при Валентина Пейчева.

Най-младата участничка в конкурса беше 11-годишната Преслава Пенева, която бе отличена от организаторите. Всички участници получиха грамоти и предметни награди.торта гараш русе

Изненадата за присъстващите на конкурса беше появата на световноизвестния рапър Нана, който се включи в дегустацията на торти и също избра най-добрия според него десерт. Изпълнителят благодари на организаторите на конкурса и се снима със своите почитатели.

Междувременно на сцената пред Община Русе шеф Ради Стамболов направи демонстрация как се приготвят Гараш трюфели. Популярният шеф готвач направи повече от 4000 десерта, които предложи за дегустация на присъстващите.

През целия ден русенци имаха възможността да опитват варианти на вкусната торта Гараш и други сладки изкушения от 11 местни сладкарници. Те бяха изложени пред Съдебната палата.гараш

Веселият празник продължаи след 17 ч. в градинката пред Доходното здание, където се проведе детската кулинарна работилница „Вкусно и полезно“ с Деница Филева. Там се проведе и състезанието „Мама, татко и аз“.

На сцената пред Съдебната палата в 17:30 учениците от ПГ по туризъм пък забавляваха с анимация най-малките, а след тях бяха изпълненията на Школата за изкуство и култура „АРТи КУЛ“.

Интерактивна 3D сладкарница Гараш кани русенци за снимки

Kато част от традиционния STREET ART Пленер, организиран от Фондация „Русе – град на свободния дух“ с финансовата подкрепа на Холеман България ООД и Тива Плюс ООД, русенци могат да „влязат“ в сладкарница „Гараш“ и да си направят уникална снимка. Интерактивната триизмерна творба е разположена точно пред Паметника на свободата.

Художественото пано с 3D сладкарницата е дело на небезизвестните артисти от GIART, които радват със своите художествени произведения хората в различни градове на страната. Те представят своя прочит на торта Гараш по време на празника на сладкото изкушение, станало емблематично за град Русе. Всеки желаещ може да прекрачи прага на своеобразната сладкарница и да се снима сред майсторски нарисуваните вкусни шедьоври. Всички изобразени торти са различни видове Гараш, а рисунката е направена на две равнини. Когато човек застане на специално указаното място и се снима, се постига забавен и реалистичен 3D ефект.

сладкарница гараш

Зад GIART стоят сестрите Невена и Евгения Лефтерови. Те са едни от първите и водещи имена в сферата на триизмерното улично изкуство у нас. Основна цел на художничките е популяризирането на това изкуство в България, както и насърчаването на млади автори работеща в тази сфера.

3D Сладкарница Гараш е само първата част от изненадите, които предстоят за русенци в инициативата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ – STREET ART Пленер 3D. Тя ще остане изложена в центъра на града почти до късна есен.

Nana и невиждана заря поставиха величествен финал

Световната звезда Nana закри впечатляващата програма. Рапърът се появи на сцената с тениска: „Nana обича Русе“ и се зарадва стотиците присъстващи русенци и гости на града с някои от най-големите си хитове.nana торта гараш

Преди него на сцената се качиха Били Хлапето и D3MO. Кулминацията беше продължителна заря, каквато Русе не е виждал.nana торта гараш

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button