Новини

Как да летим безплатно до Хонконг

Хонконг раздава 500 000 самолетни билета в опит да привлече туристите обратно в региона.

През последните месеци градът отмени няколко ограничения за пътуване заради COVID-19, включително задължителна изолация при пристигане.

Сега се надяват да се възстановят от огромното въздействие, което пандемията оказа върху туристическата индустрия. А част от плана на Хонконг включва раздаването на 500 00 самолетни билета на стойност над 250 милиона евро.

Още през октомври изпълнителният директор на Хонконгския борд по туризъм Дейн Ченг каза пред BBC, че безплатните билети първоначално са били закупени в подкрепа на авиокомпаниите по време на пандемията.

Този невероятен хотел за зайци в Хонконг предлага луксозни условия за дългоухите

В сряда (1 февруари) главният изпълнителен директор на Хонконг Джон Лий стартира кампания на стойност 2 милиарда долара (1,8 милиарда евро) „Здравей, Хонг Конг“, като раздаването на самолетни билети започва на 1 март.

Хонконг прие 56 милиона посетители през 2019 г. – над седем пъти по-голямо от населението му – преди началото на пандемията. Но неговите строги ограничения на COVID-19 държат посетителите далеч през последните три години, опустошавайки туристическия сектор и неговата икономика. БВП на града миналата година е спаднал с 3,5 процента спрямо 2021 г., според временните данни на правителството.

Как ще работи схемата за безплатни билети в Хонконг?

Раздаването ще започне на 1 март и ще продължи около шест месеца, като билетите се разпределят на етапи.

Безплатните самолетни билети ще бъдат разпространявани от базираните в Хонконг авиокомпании Cathay Pacific, HK Express и Hong Kong Airlines.

Билетите ще се разпространяват постепенно в задграничните платформи на авиокомпаниите, като се започне от страните от Югоизточна Азия, последвани от континентален Китай и Североизточна Азия, според Time Out Hong Kong.

Още 80 000 безплатни самолетни билета ще бъдат дадени на жителите на Хонконг през лятото, с още 80 000 за тези, които живеят в района на Големия залив.

Тези европейски държави раздават хиляди безплатни билети за влак

Посетителите могат да се насладят и на специални оферти и ваучери наред с други стимули в града.

Един милион ваучера на стойност над 100 HKD (11,60 евро) всеки ще осигури отстъпки за храна, напитки, транспорт, хотели, търговия на дребно и атракции. Те ще бъдат раздавани на гишетата за туристически запитвания, разположени на четири гранични контролно-пропускателни пункта от 17:00 часа на 2 февруари.

Градът също така ще бъде домакин на повече от 250 събития и фестивали през 2023 г., от Хонг Конгския маратон до музикалния фестивал Clockenflap, Art Basel и Hong Kong Rugby Sevens.

Какви са изискванията за влизане в Хонконг?

Хонконг имаше едни от най-строгите правила за пътуващите по време на пандемията.

Градът до голяма степен се присъедини към стратегията на континентален Китай „нулев COVID“ и смекчи правилата си за влизане месеци по-бавно от съперници като Сингапур, Япония и Тайван.

През септември отпадна задължителната карантина при пристигане. Но дори след като Хонконг отново отвори границата си с континентален Китай през януари, възстановяването на туризма беше бавно.

Сега правилата са допълнително облекчени. Вече не е необходимо посетителите да се самоизолират при пристигане, при условие че тестът им е отрицателен за COVID-19.

Пристигащите туристи подлежат на бърз антигенен тест при пристигането и отново на петия ден от посещението си. Ако тестът е положителен, от вас се изисква да се самоизолирате за пет дни във вашия хотел или квартира.

Доказателство за ваксинация се изисква и за лица над 12 години, освен ако нямате доказателство за медицински причини, поради които не можете да бъдете ваксинирани.

Ето кои са най-добрите градски дестинации за 2022 година

Жителите на Хонконг, които не са напълно ваксинирани, ще могат да влизат в Хонконг. На чуждестранни лица, които не са напълно ваксинирани и са посетили места извън континентален Китай, Макао или Тайван през последните седем дни, ще им бъде отказан достъп до Хонконг.

За да пътувате между Хонгконг и континентален Китай, е необходим отрицателен PCR тест, направен не повече от 48 часа преди заминаването. Ако пътувате през сухопътни гранични контролни пунктове, трябва да направите резервация за квота в системата за онлайн резервации на HKSARG. Това не е необходимо за пътуване със самолет.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button