Свят

Ето къде са най-красивите села и улица в света

Испания завърши 2022 г. с високи резултати, след като излезе начело в две класации на дестинации.

Три от селата в страната спечелиха награди, а един испански град официално е дом на най-красивата улица в Европа. Ако планирате пътуване до Испания през 2023 г., добавете тези нестандартни места към маршрута си.

Къде се намира най-красивата улица в Европа?

ЮНЕСКО официално обяви най-красивата улица в Европа в своята класация. Отличието е присъдено на улица в Испания, но изненадващо тя не е в Барселона или друг голям град като Мадрид или Севиля. Всъщност наградата е присъдена на малка уличка, Calle San Pedro, в малък южен испански град.

Това са най-горещите дестинации за пътуване за 2023 г. според Airbnb

Пътната артерия се намира в андалуския град Осуна, където живеят 17 000 души, а ЮНЕСКО нарича улицата „разходка през 18-и век“. Сградите са изключителен пример за андалуския барок и са претърпели малко промени през годините, казва организацията за културно наследство. Дългата, наклонена улица е осеяна с вили и имения, които показват еволюцията на испанската архитектура. Най-голямата забележителност е Marquises de la Gomera Palace – величествена къща, украсена с гаргойли, извити колони и семейни гербове. Calle San Pedro е описана като „музей на архитектурата на открито“ от Съвета по туризъм на Севиля. Това не е първият път, в който улицата получава признание за своята културна стойност. От 1967 г. тя е „историко-художествен обект“.

Най-красивите села в света

Испания е на първо място и в годишната класация на Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) за най-красивите селища за туризъм по света.

В списъка са посочени най-добрите дестинации за туризъм в малки общности по света, като се акцентира върху социалната и екологичната устойчивост. В списъка присъстват общо 32 града. Включени са три отдалечени общности в Испания, с което страната отбелязва най-много участия за една държава.

Сред другите победители в Европа са Андермат в Швейцария, Расинари в Румъния и Изола дел Джилио в Италия.

Средновековен каталунски град със замък

Едно от селищата, обявени за най-добрите в света за туризъм, е Рупит в Каталуния. Улиците и къщите на селцето, изсечени в скала, обграждат замък от 10 век. Селцето е в прегръдката на буйните гори на Колсакабра – защитена природна зона, популярна за пешеходни преходи. От висящия мост на града се открива впечатляваща гледка към река Рупит.

Романтика високо в планината Сиера де Гуара

Планинският град Алкесар в Арагон също попада в списъка. Разположен на варовикова скала, той има население от около 300 души. Подобно на Рупит, селището се е формирало около средновековен замък, а името на селото произлиза от арабската дума „крепост“ или „замък“.

Влаковете са новата мода в Европа: Най-добрите маршрути през 2023

Разхождайки се по тесните улички, ще се докоснете до суровия природен парк Sierra y Cañones de Guara, където можете да опитате спускане с въже, скално катерене и каньонинг. Дълбоко в гората се намират повече от 60 варовикови пещери с праисторически рисунки. През 1998 г. регионът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Монументален манастир в Естремадура

Третото от наградените селища в Испания е Гуадалупе в област Естремадура. Мястото е най-известно с величествения си манастир Санта Мария де Гуадалупе, който от 1993 г. е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Комплексът от 14 век е необикновена амалгама от богата готическа дърворезба, деликатна украса от мудехар и монументални кули с решетки. Гуадалупе се слави и с регионалната си кухня с ястия като иберийски наденички, студена супа „ajo blanco“ с бадеми, чесън, хляб и зехтин и пиле „a lo padre Pedro“ с чушки и домати.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button