Свят

Братислава – какво да видим и правим в сърцето на Стария континент

Там, където някога са короновали европейските монарси, днес закачливо намигат символите на нова Братислава

Казват, че тук е сърцето на Стария континент, поне географски. Още първата сутрешна разходка ни убеждава, още от 10-и век, от когато са първите сведения за града, от двете страни на Дунав са започнали да се преплитат корените на днешна ЕВропа.

Още докато автомобилът ни влиза в града, минаваме през гордостта на социализма – новият град на Братислава. Панелките са ни познати, макар че тук е забележително чисто и пълно с раззеленени дървета. Погледнато отгоре пък, когато самолетът се снишава за кацане, прави впечатление, че околностите, а и самият град, са очертани като по конец.

Земеделсикте площи изглеждат строго разграфени в правилни фигури, тук-там насечени от реки и леки възвишения. Красива е гледката на Братислава, грациозно изтегнала се по поречието на великата река, а в далечината, сякаш на пост се издигат Карпатите.

Австрийци, унгарци, германци – няма империя, която да не е оставила своя отпечатък тук. Казват, че първите заселници дошли и харесали тези места още през каменната епоха. По-късно по земите на днешна Братислава обикалят келти, римляни и славяни.

Виена – богата история, неповторима архитектура и ароматно кафе

Строят крепости, развиват търговия, садят лозя. Някога германците дават на града названието Пресбург, славяните пък го преименуват Прешпорок, а за унгарците бил Пожон. Името Братислава става официално едва през 1919г. От 1536-а до 1783г.  градът е административен и икономически център на кралство Унгария в рамките на Хабсбургската монархия.

братислава
Снимка: Visit Bratislava

В този период тук са били коронавани 11 крале и кралици. Най-голям разцвет градът преживява през 18-и век по времето на управлението на австрийската императрица Мария Терезия, когато става най-големият и значим град на територията на днешна Словакия и Унгария.

Истинската магия на Братислава е средновековният град. Днес по калдаръмените улички в Старе место още се виждат изящните златни коронки, които маркирали пътя,к ойто изминавали монарсите, преди да получат официално символите на властта.

Старе място е безспорната перла на Братислава, която я доближава по дух до аристократична Виена. Старият град е наскоро реновиран – личи си обаче стремежът на словаците да съхраняват миналото и старинната архитектура. По тесните улички кокетно са подредени малки кафенета, обградени с буйна растителност, бирарии, магазинчета за сувенири и ръчно рисувани дрехи.

Брюж, Прага, Братислава: Нов епичен влак ще свързва големите европейски градове

Няма разностилие, нито нови кичозни сгради. Властват готиката и барокът. Тук някога са отсядали велики композитори, като Моцарт, Хайдн, Бетовен, Лист. В Братислава има какво да се разгледа – запазени кралски дворци на унгарските крале, внушителни църкви, крепости, романтични фонтани.

Изправен над града, кокетно се оглежда във водите на Дунав Братиславският храд. Крепостта е внушителна, строена в бароков стил, с прекрасна геометрия, строги правоъгълни форми и високи кули.

По времето на Римската империя оттук е минавала границата. Днес в Братиславският храд се помещава Словашкият национален музей. Ако се качите на върха на крепостта, пред очите ви се разстила широкият син Дунав с двата големи красиви моста и Братислава, окъпана в зеленина. Единият от тях, който местните наричат шеговито вилицата, заради вида на конструкцията над реката или UFO, заради шапката му, която напомня летяща чиния, заслужава особено внимание.

На върха има удобна наблюдателна площадка, от която се разкрива неповторима панорама. Казват че при ясно време може дори да видите и Виена. Входът се плаща, но ще го спестите, ако решите да обядвате в ресторанта в небесата.

братислава
снимка: Pixabay

Ако искате пък да се насладите на великолепието и пищността на истински католически храм и да чуете тържествените звуци на органа, трябва да влезете в катедралата „Свети Мартин“. Строена е през 14-и век с внушителни пропорции – висока е 160 метра, а на върха й е разположена 85-метрова кула. Най-отгоре грее 300-килограмово копие на унгарската корона.

10 задължителни неща за правене в Братислава

В стария център на Братислава не можете да подминете и Националния театър. Сградата е пищна, с красиви орнаменти и фигури, кубетата й са лъснати до блясък, а вечер пък е огряна от светлината на силни прожектори. Пред фасадата й са лъснати до блясък, а вечер пък е огряна от светлината на силни прожектори. Пред фасадата й са строени гигантски фонтани, изстрелващи ефектни водни струи.

Близо до Старе место е и гигантският, излъскан до снежнобяло дворец, който някога, когато Братислава била столица на Унгария, е бил резиденция на унгарските крале. Днес в красивата сграда се помещава парламентът на Словакия.

Колкото и малък да е старият град на Братислава, човек не може да го поеме наведнъж. Най-малкото заради примамливите бирарии – над и под земята. Не е възможно да отидете до славшката столица и да не опитате от прочутото пиво. Най-популярни са Smadny mich, Zlaty bazant, Topvar.

Словашката кухня се слави като изключително разнообразна, понеже дълги години се е влияла ту от славяните, ту от германците, унгарците и евреите, населявали тези места. Като местен специалитет поднасят пирога и галушките. И двете ястия са тестени, с различни плънки от месо и зеленчуци.

В Брюксел ресторантите са по-популярни и от нощния живот

Макар че Братислава е една от най-младите столици в Европа – едва от 1993г., когато официално Чехословакия се разделя мирно на две независими републики, тя вече ражда своите нови легенди.

Ако просто се разходите из пешеходната зона в центъра на Братислава, няма как да не попаднете нан якои от новите й символи- оригиналните скулптурни пластики, с които буквално се сблъсквате.

Човекът с телескопа ви пресреща на ъгъла, друг усмихнато ви поздравява посред улицата, а на една пейка се е подпрял самият Наполеон, маркирайки мястото на френското посолство. Най-забавен е Зяпача или както го наричат на словашки – Чумил. Той се измъква от улична шахта с хитра усмивка. Авторът на Чумил, който го представил пред съгражданите си преди 16 години, вече събира веселите му истории и разказва, как дори научил от чуждестранни туристи, че Зяпача е истински герой, живял през 19-и век в канализацията на града.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button