Свят

Бароков архитектурен паметник в центъра на Букурещ се превърна в Instagram сензация

Бароков архитектурен паметник в центъра на Букурещ се превърна в предпочитано място за снимки и срещи в румънската столица. В дните преди зимните празници десетки жители и гости на града всяка вечер се трупат на опашка пред къщата с фасада в стил арт нуво, за да си направят коледно селфи.

„Този малък дворец се превърна в забележителност с коледната си украса. Това е подарък от и за Букурещ“, споделят от ARCEN – неправителствена организация, ангажирана с опазване и модернизиране на културното наследство на столицата. На 9 и 10 декември къщата беше домакин на два маскени бала. Предстои и Коледно парти, което ще пресъздаде атмосферата на 20-те години на миналия век със суинг концерт и танци.

В Букурещ се появи метро на Дядо Коледа с празнични послания

Сградата е разположена до църквата Амзей на улица „Кристиян Тел“ 9-11. Тя е построена през 1908 г., има 28 стаи и се разпростира на площ от 1400 кв. м. Табела, окачена отпред, анонсира, че от 2023, за период от 10 години, къщата ще бъде едно от основните културни средища в Букурещ, предава БТА.

В миналото сградата е принадлежала на първата жена, карала велосипед по улиците на румънската столица след Първата световна война. Става дума за Мария Михаеску, която журналистът Джордж Ранети нарекъл „Мица Бичиклиста“ (Мица Колоездачката). Той й дал прякора, когато я видял на колело през далечната 1898 г.

Коледният базар в Крайова изуми Европа с красотата си

„Във време, когато велосипедът бил рядкост, Мица въртяла педалите по главните улици на Малкия Париж, облечена с плътно прилепнали лилави кадифени панталони и блуза на цветя, ботуши и бяла копринена шапка с воал. Тя била красива жена, висока метър и осемдесет, с къса, руса коса и синьо-зелени очи“, пише Александру Предеску в книгата си „Букурещ от едно време“.

Градските легенди разказват, че девойката – бедна дъщеря на перачка от Дицещи, окръг Прахова, пленила сърцето на румънския крал Фердинанд и така получила къщата, тогава оценяван на 4 милиона леи.

Откриха Коледния базар в Букурещ, ето защо да го посетим

В средата на 40-те години Мария се омъжва за генерал Александру Димитреску. Следват времена на финансови проблеми и семейството е принудено да заживее на тавана и да отдава другите помещения под наем. Дълги години бароковият архитектурен паметник беше убежище за бездомни хора, преди да бъде реставриран.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button