Новини

Бали забранява на туристите да изкачват планините на острова

Дом на грандиозни вулканични планини, огромни оризища и някои от най-добрите плажове в света, индонезийският остров Бали е магнит за пътешествениците с добра причина.

Но тази популярност си има цена. Благодарение на съобщенията за легитимирани чуждестранни туристи, които се държат лошо и неуважават местните жители (и боговете) на свещените планини, градът официално забрани планинското катерене и пешеходния туризъм по всичките 22 планини на Бали с „незабавен ефект“. Това означава край на походите по изгрев слънце на планината Батур – една от най-популярните дейности на Бали.

„Тези планини са свещени и почитани. Ако тяхната святост бъде накърнена, това е същото като унижаване на сакралността на Бали“, каза губернаторът на Бали И Уаян Костер на пресконференция на 31 май, предадено от CNN.

Бали обмисля да наложи туристически данък

„Тази забрана е в сила завинаги и не е само за чуждестранни туристи, но и за местни туристи и жители… (с изключение на) религиозни церемонии или справяне с природни бедствия“, каза той.

Забраната идва скоро след няколко случая на скапани туристи, които се държат лошо на островите. Миналия май германка беше арестувана, след като се съблече гола и се блъсна в шоу с балийски танци в Убуд. През април руски турист беше депортиран, след като позира гол на свещено 700-годишно дърво банян , докато друг турист оголи задника си на планината Агунг за гнева на планинските богове.

Бали също наскоро забрани на туристите да наемат мотоциклети и островната държава отдавна обмисля туристически данък, пише Timeout.

Защо Бали забранява на туристите да наемат мотоциклети?

Въпреки положителните отговори на местните жители за задържането на неуважителни туристи, местните балийски общности – особено онези, които си изкарват прехраната в тези планини като екскурзоводи, гостилници и собственици на малък бизнес – изразиха опасения за това как забраната ще се отрази на бизнеса им.

Всичко това служи като напомняне на туристите да правят като балийците. И да си държат задниците в гащите.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button