Новини

Защо Бали забранява на туристите да наемат мотоциклети?

Индонезийският остров Бали забранява на туристите да наемат мотоциклети. Новите правила – част от репресиите срещу антисоциалното поведение – идват след поредица от пътни нарушения на чужденци.

Вместо това посетителите ще бъдат насърчавани да наемат коли.

„Като туристи, трябва да се държите като туристи“, каза губернатор Ай Уейън Костър.

„Това означава да използвате превозните средства, подготвени от туристически агенти, вместо да се движите с мотоциклети, без да носите тениски и дрехи, без каски, да нарушавате правилата за движение и дори без лиценз“, допълва той.

Около 6,2 милиона души са посетили Бали през 2019 г. – включително 1,2 милиона австралийци.

Много от тези туристи предпочитат мотоциклети за придвижване, които могат лесно да се движат по криволичещите пътища на страната.

Над 170 чуждестранни граждани са нарушили законите за движение между февруари и март, според съобщения в местните медии.

Често срещаните нарушения включват шофиране в нетрезво състояние, превишена скорост и използване на фалшиви регистрационни номера.

Икономиката на Бали е силно зависима от посетителите, като туризмът допринася за около 60 процента от годишния брутен вътрешен продукт на острова. Много бизнеси бяха унищожени по време на пандемията.

След като международните ограничения за пътуване бяха облекчени, пътуванията се възстановиха.

Но на местните все повече им писва от противообществени прояви и хулиганство.

Как да прекараме един пълноценен уикенд в Джакарта

„Защо сега? Тъй като в момента подреждаме, по време на пандемията от COVID-19 не бихме могли да направим това, защото нямаше туристи“, каза той пред Kompas news.

405 души са загинали в Бали през 2020 г. поради инциденти с моторни превозни средства, съобщава Bali Sun.

Забраната ще влезе в сила по-късно тази година. Правителството не е посочило как ще бъде приложено.

Не всички са доволни от плановете. Дедек Варджана, председател на асоциацията за отдаване на мотоциклети под наем в Бали, каза, че властите трябва да действат при конкретни нарушения, вместо да налагат пълна забрана, предава Евронюз.

„Посещавам Бали всяка година, но ако скутерите са забранени, няма да се върна със сигурност“, написа един потребител на Twitter.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button