Новини

Жените вече ще могат да плуват топлес в басейните в Берлин

Градските власти на винаги прогресивния Берлин обърнали внимание на съществуващото несъответствие в обществените си басейни и единодушно и категорично взели решение, че оттук нататък всички ще бъдат третирани еднакво.

До този ход, който бе приветстван като стъпка към равенство между половете, се стигна след като през декември миналата година, на дама не бе позволено да се потопи без горнище в басейн.

След като тя подаде официална жалба до службата на градския омбудсман за борба с дискриминацията, властите се съгласиха, че тя е жертва на неправомерно отношение, и оттогава се постановява, че всички посетители на басейните в Берлин ще могат да плуват така, както предпочитат.

Ръководителката на службата на омбудсмана на провинцията д-р Дорис Либшер коментира решението.

Колко струва да плуваш в басейн на 77-мия етаж?

„Кабинетът на омбудсмана приветства решението за градските къпални, защото то създава равни права за всички берлинчани, независимо дали са мъже, жени или небинарни, и защото създава правна сигурност за персонала на дружествата за къпане. Сега е важно регламентът да се прилага последователно и да не се издават повече решения за забрани. Решението още веднъж показва колко успешно е създаването на независимата служба на омбудсмана, която подпомага гражданите и администрацията в бързото, безплатно и извънсъдебно уреждане на жалби за дискриминация“, каза тя.

Берлин не е единственият германски град, който позволява на всеки да се наслаждава на свободата да плува топлес. През април 2022 г. Гьотинген стана първият германски град, който разхлаби правилата си за плуване топлес, след като плувец, който се е идентифицирал като мъж, е бил изгонен от обществен басейн заради желанието си да плува с голи гърди, пише TimeOut.

Най-високият басейн в света вече е в Дубай

Новата мярка върви ръка за ръка с известната любов на Германия към Freikörperkultur, която се превежда като „култура на свободното тяло“ и датира от 19 век. Концепцията произлиза от убеждението, че да бъдеш гол и да оставиш тялото си свободно да взаимодейства с въздуха и слънчевата светлина насърчава по-здравословен живот и по-добро общество.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button