От мрежата

Български влогъри с експеримент: Колко струва един и същ пазар в Турция и България

Водещият на предаването „Ергенът“ Наум Шопов и неговата половинка Теа Минкова направиха експеримент, в опит да купят абсолютно еднакви продукти в България и Турция, за да сравнят цените в двете държави.

За да не бъдат твърде субективни, двамата влогъри правят личното си семейно изследване като предварително проучват, че минималната работна заплата в Турция от 1 юли е 6471 турски лири (към 725 лв.).

Кои са 10-те най-популярните улични храни в Истанбул

Минималната заплата в България, която е в сила от 1 октомври 2022 г. е 710лв.

„Тоест тук минималната заплата е с една идея по-висока, а турската лира е 11 ст. (към момента на публикуване на видеото им в YouTube)”, казва Теа Минкова. „Как изчисляваме ние? Ако видя цена 20 лири, това е около 2 лв. и малко стотинки, за да преценя къде стои тази цена спрямо българския лев.“

Тя разяснява, че ако например детето им си хареса нещо и то струва 75 лири, тази цена в български лева ще бъде не 7,50 лв., а по-скоро към 8 и напомня, че в Турция можете да държите една пачка с пари, но тя да има еквивалента на 20 български лева.

Заради покачващата се инфлация цените в Турция се покачват. По думи на Наум Шопов миналата година, когато е зареждал бензин в Турция е платил между 9 и 10 лири за литър (около 1,10 лв.), а в момента цената е 2,20 лв., което означава 100% поскъпване на горивата.

Български влогъри показаха колко е евтино в Одрин

Те избират да купят двете държави моркови, лук, кашкавал, сирене, перилни препарати, месо, хляб, почистващи препарати и веро.

Този пазар в България е струвал на семейството 57,86 лв. а в Турция 334 турски лири, което е 36,74 лв.

Докато снима новият сезон на „Ергенът“ Наум Шопов използва и услугите на автомивка в турски мол, където оставя 13 лв. за комплексно измиване.

„В България по моловете това струва 33-34 лв.“, казва той.

Дори в цените на големите вериги има разлика. Любимото кафе на Наум от Starbucks „Американо“ в България струва 3,70 лв, а в Турция 3,50 лв.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button