Новини

Сладкарница в Истанбул затвори след 212 години работа

Историческа сладкарница в центъра на Истанбул затваря врати заради непосилен наем, съобщи БТА, цитирайки турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Сладкарница „Лебон“, първата в историята на Република Турция, която работи вече 212 години, е била принудена да затвори врати, след като собственикът на помещението на емблематичния бул. „Истиклял“ увеличил наема. Досегашният наем от 42 500 турски лири (около 2300 долара) е бил вдигнат на 10 хиляди долара (185 хиляди турски лири), разказа Абдуррахман Дженгиз, един от съдружниците в сладкарницата.

Тази сладкарница е първата в османската и републиканската история на страната. Бих желал марката да продължи да съществува, но не се получи. За да се преместя на друго място, са нужни 10 милиона турски лири, каза още Дженгиз, добавяйки, че това също е невъзможно.

По думите му в сладкарницата са инвестирани 10 милиона долара, а след затварянето ѝ 12-те души персонал ще останат без работа.

Сладкарница „Лебон“ е открита през 1810 г. от Едуард Лебон в квартал „Бейоглу“. Дженгиз и съдружникът му Шакир Екинджи купуват марката през 1985 г.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button