Свят

Защо изчезва Мъртво море

Една трета от Мъртво море е изчезнала през последните 60 години. Местните наблюдават как водата се отдръпва необратимо, а крайбрежието се превръща в лунен пейзаж, изпълнен с кратери.

Една от причините се крие именно в живущите около него. Години наред израелци, палестинци и йорданци отклоняват речните води от един от най-солените водоеми на Земята.

През 60-те години спа туризмът процъфтява на израелския бряг на Мъртво море. Тогава курортът Айн Геди е на първа линия. Днес е призрачно място, водата се е отдръпнала на три километра, а плажът прилича на пустиня, връхлетяна от метеоритен дъжд.

Виж също: Ще ви трябва хеликоптер, за да се настаните в този хотел

Всяка година Мъртво море се свива с по един метър, оставяйки след себе си кратери, достигащи до 10 метра. Без вода, земята хлътва.

мъртво море
Снимка: Pixabay

„Трябва да се срамуваме, че допуснахме това да се случи“, коментира Алисън Рон, бивш служител в спа курорта.

Пътищата до балнеокурорта също се рушат, а околните плантации са изоставени.

„Тук се отглеждаха фурми. Но трябваше да отрежем дърветата. Те бавно умират и дори на коравосърдечен човек му идва да изкрещи при тази гледка“, допълни Мерав Аялон, говорител на кибуц „Айн Геди„, цитиран от БНТ.

Години наред Израел и Йордания отклоняват води от вливащата се в Мъртво море река Йордан, за да ги използват за напояване и питейни нужди. Дейността на химически компании и климатичните изменения също допринасят за изпаряването.

мъртво море
Снимка: Pixabay

„Според учените процесът не може да бъде спрян през следващите сто години. Това ще продължи, независимо какво правим„, заяви Еран Халфи, хидрогеолог.

Виж също: Какво да правим край езерото Комо

Йордания се отказа от амбициозен план за изграждане на канал, чрез който да се „прелее“ вода от Червено в Мъртво море, а вместо това Аман ще изгради система за обезсоляване, за да осигури питейна вода.

Еколозите смятат, че това е отмъщението на природата за вредната човешка дейност, а усилията трябва да бъдат насочени към търсене на решения за стабилизирането на Мъртво море. И все пак отново природата може да донесе баланс – водата става по-плътна и солена, а това забавя изпаряването.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button