Новини

Япония въвежда туристически данък за най-популярната си забележителност

Яркооранжевата порта, която сякаш плува в езерото, е едно от най-красивите и разпознаваеми места в страната.

Разположена в град Хацукаичи, префектура Хирошима, торията – портата на светилището – е част от 1400-годишен шинтоистки комплекс, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Поразителният му вид го е превърнал в една от най-разпознаваемите забележителности в Япония.

Тази популярност обаче има и друга страна. Хацукаичи отдавна се бори с прекомерния туризъм, което накара властите да въведат туристически данък, който влезе в сила в неделя. Първоначално се планираше данъкът да бъде въведен през 2021 г., но беше отложен заради пандемията.

Всеки посетител на Miyajima, точката за достъп до светилището на острова, сега се таксува със 100 йени (67 цента). Ако някой се интересува от многократни посещения, може да закупи пропуск за 500 йени (3,33 долара), който е валиден за една година, пише CNN.

Средствата ще отидат за изграждане и подобряване на туристическата инфраструктура, като например обществени тоалетни, поддържане на архитектурата на светилището и насърчаване на екотуризма в района.

Фуджи – Свещената планина на Япония

„Чувстваме нуждата да създадем гостоприемна среда за туристите, като същевременно осигурим поминък на жителите на острова“, казва Шунджи Мукай от отдела за планиране на града. „Надяваме се, че туристите ще се превърнат в заинтересовани страни, които ще се присъединят към нас, за да опазим Miyajima, споделяйки отговорностите си.“

Инициатива, наречена „Още хиляда години“, стои зад усилията за грижа и опазване на Miyajima и светилището Ицукушима.

„Надяваме се, че бъдещите посетители ще се превърнат в пазители на острова също като жителите“, се казва в изявлението за мисията, публикувано на уебсайта на инициативата. „Защо да не започнем да правим това, което можем да направим сега, с гордост? Островът, приютил боговете, ще пазим още хиляда години“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button