Новини

В Студен извор подготвят редица събития, посветени на „Магията на българското кисело мляко“

Музеят на киселото мляко в трънското село Студен извор ще отбележи лятото и есента на тази година с три инициативи под мотото „Магията на българското кисело мляко през призмата на природата и уникалността на сезоните“. Това съобщиха от фондация „Д-р Стамен Григоров“, организираща серията прояви.

Първата от тях ще се състои на 24 юни и е наречена: „Еньовден – пъстротата на пролетта, разнообразието на билките в Трънския край, богатството от аромати в киселото мляко и пчелния мед“. Посетителите ще разберат повече за традициите, свързани с Еньовден, ще могат да опитат и богатото разнообразие от домашно мляко, млечни произведения и пчелен мед, създадени от местни фермери и пчелари. Гостите ще присъстват на демонстрация по приготвяне на овче сирене. Те ще имат възможността да дегустират продуктите и да си закупят от тях. За децата също са предвидени множество забавления и игри. Тематичните събития ще продължат на 19 август и 14 октомври – празникът на град Трън, уточняват организаторите.

Трън домакинства зимен маскараден празник за трети път

Музеят на киселото мляко се намира в село Студен извор – родно място на откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия „лактобацилус булгарикус“ д-р Стамен Григоров, предава БТА.

Миналото лято, отново през месец юни, в музея се състоя уикенд на отворените врати. Тогава местни производители изложиха различни видове кисело мляко и натурални млечни продукти. Фермери, носители на призови отличия от празниците на киселото мляко в Трън, представиха пред посетителите най-новите си разработки. Програмата включваше още дегустации и запознаване с последните постижения на науката в областта на закваските и смесите за домашно приготвяне на хляб и млечни продукти.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button