21.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
spot_img
ruse русе

В Разград пресъздадоха обичаите за Сирни Заговезни

Обичаите, свързани с празника Сирни Заговезни, пресъздадоха в Разград. Възстановката на празника е дългогодишна традиция в града. Организатори са Танцово студио „Калина Рада” и неговите ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов със съдействието на Център за работа с деца, Танцова школа ”Хорце” и Народно читалище ”Развитие 1869”.

Отбелязването на празника Сиропустна неделя – Сирни Заговезни започна с кукерско шествие. Кукерчетата от Танцова школа „Хорце“, облечени с костюми и маски, изработени от самите тях с помощта на родителите им, и с колани от хлопки огласиха пешеходната зона от площад „Момина чешма“ до площад „Възраждане“, за да прогонят злото далеч от града. Те отправиха и благословии за здраве и плодородие през цялата година.

След шествието на площада пред Стария театър жителите и гостите на Разград станаха свидетели и участници на ритуалите, които според народната традиция са характерни за днешния празник. Пресъздадени бяха дейности по заораване и засяване на земята, наричания за здраве, берекет и плодовитост. По стар обичай възрастните си поискаха прошка, а децата се включиха в хамкането на халва.

В Плевен отпразнуваха Сирни Заговезни и Масленица

На площада беше запален и традиционният за деня огън, който и млади и стари прескачаха за здраве. Около огъня се извиха и български хора.

Да поиска прошка и да се повесели, както повеляват традициите, на площада беше и зам.-кметът Добрин Добрев със семейството си. За БТА той заяви, че поздравява и изказва благодарност на организаторите и участниците, че продължават да пазят традициите и всяка година създават невероятно настроение.

За всички деца, които бяха дошли на празника, имаше пакетчета с халва, яйца, баница и други сладки изкушения, приготвени от семейство Обидимски.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации