Новини

В Плевен отпразнуваха Сирни Заговезни и Масленица

В Плевен заедно се отпразнуваха Сирни Заговезни и Масленица. Тържествата се състояха в парка на Регионалния исторически музей (РИМ) и привлякоха десетки плевенчани. Заради пандемията от две поредни години бе невъзможно организирането на масови тържества, но тази година традицията за общо празнуване бе подновена.

Двата обичая се отбелязват в неделята преди началото на Великия пост и са свързани с прогонването на злото, лошото, зимата, както с и посрещането на пролетта и вярата в доброто.

Кметът на община Плевен Георг Спартански поздрави участниците и гостите на празника и според обичая поиска прошка. „Да посрещнем с отворени сърца идващата пролет и да се радваме на добрите дни, които са пред нас. Можем да ги направим още по-добри с общи усилия“, подчерта той.

В Плевен отбелязват заедно Сирни Заговезни и Масленица

Чрез програма, подготвена от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Нашенчета“, Иновативно начално училище „Христо Ботев“ – Плевен и Дружество на рускоговорящите „Възход“, в града бяха представени различните обичаи, свързани с празника. Показана бе трапезата, която се подрежда за Сирни Заговезни, „хамкането“ с яйца или халва, традиционните песни и танци. Децата бяха поканени да се включат в игрите, характерни за Масленица – обръщане на палачинки в тиган, теглене на въже, катерене до дърво и др. Почерпиха се с палачинки, питки, банички и бонбони, предава БТА.

Финалът на празника бе поставен с изгарянето на чучело, което символизира зимата, лошото и несгодите, а по-смелите прескочиха жаравата за здраве.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button