26.4 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Тези европейски градове предприемат жестоки мерки срещу Airbnb

Краткосрочните ваканционни наеми са противоречиви в много дестинации по света. Те могат да бъдат лесна инвестиция или източник на допълнителен доход за собствениците на имоти в популярни туристически места.

Но те също могат да повишат цените за местните жители, създавайки жилищни кризи и принуждавайки хората да се отдалечат от добре посещаваните градове. Те често са по-доходоносни за наемодателите от конвенционалните дългосрочни наеми и могат да оставят стотици имоти празни извън сезона.

Тъй като ЕС постепенно въвежда правила и разпоредби, които се прилагат за целия 27-членен блок, някои градове и държави се борят с нарастването на ваканционните имоти под наем по свой начин.

Париж разполага със специален отдел за борба с незаконните ваканционни наеми

Има процес на регистрация в повечето малки и големи градове във Франция за всеки, който иска да наеме цяла къща или апартамент за краткосрочен план. След като се регистрирате, кметството ще ви даде номер, който трябва да бъде свързан с вашата онлайн обява, преди посетителите да могат да идват и остават.

В Париж правилата са още по-строги. Градът наскоро спечели дълга съдебна битка с Airbnb, която установи, че онлайн платформата за отдаване под наем е съвместно отговорна за незаконното пренаемане на имот в града – само една част от продължаващите репресии.

Скритите камери в спалните на Airbnb сринаха акциите на компанията

С нарастването на популярността на сайтове като тези, Париж въведе все по-рестриктивно законодателство относно това какво може и какво не може да се отдава под наем. Можете да наемете основното си жилище на платформа като Airbnb за 120 дни в годината, но трябва да сте регистрирани в местното кметство.

За втори дом или за отдаване под наем на имот за повече от 120 дни, трябва официално да го преустроите в обзаведено туристическо настаняване.

Това не е лесно и е нарочно. Градът се бори с жилищна криза и вторите домове и ваканционните имоти не помагат.

Париж дори има специално звено за преследване на незаконни наеми. За четири години френската столица спечели 18 милиона евро глоби от хора, които не спазват правилно правилата.

Португалия предприема мерки срещу ваканционните наеми в цялата страна

Португалският премиер Антонио Коща наскоро въведе серия от мерки за ограничаване на краткосрочните наеми. Последното преброяване на населението в страната през 2021 г. разкри, че в Португалия има повече от 720 000 свободни жилищни единици.

В опит да укроти бързо растящите цени на наемите, страната няма да издава нови лицензи за Airbnbs и други подобни ваканционни имоти под наем. Единствените изключения ще бъдат селските райони, които не страдат от градския натиск.

Всички лицензи за ваканционни наеми вече ще се преразглеждат на всеки пет години и се въвежда нова система за контрол на наемните цени. На собствениците на Airbnb също се предлагат данъчни облекчения, ако преустроят имотите си обратно в обикновени домове.

Репресиите идват, когато Португалия слага край и на своята схема за златни визи. Той предложи на чужденците шанса да получат гражданство чрез закупуване на имот в страната на стойност най-малко 500 000 евро – привлекателна перспектива за тези, които искат да получат пребиваване в ЕС, пише „Евронюз“.

Но това доведе до 10 процента от всички покупки на имоти в Португалия, направени от хора в чужбина.

Испанските градове отвръщат на спираловидно нарастващите разходи за наеми

Испания също отбеляза бум на краткосрочните наеми, тъй като туризмът се разраства след пандемията.

Данните на Националния статистически институт показват, че броят на ваканционните наеми в цялата страна расте. В някои райони дори всеки четвърти имот е регистриран като туристическо отдаване под наем.

Все още няма общонационален закон, но редица испански дестинации се борят срещу имотите в стил Airbnb, тъй като цената на наема на жилище се повиши.

През 2021 г. Барселона стана първият европейски град, който забрани краткосрочното наемане на частни стаи. Има специален екип, който проверява за незаконни обяви и ги премахва.

Отдаването под наем на цели домове или апартаменти все още е разрешено, но собственикът на имота трябва да притежава съответния лиценз. И градът не е издал нови лицензи от доста време.

Това са най-горещите дестинации за пътуване за 2023 г. според Airbnb

През февруари Валенсия обяви планове да забрани използването на домове за случайни туристически цели в историческия център. Първоначално той беше отменен от съдилищата, но кметството казва, че ще продължи да се бори срещу краткосрочните ваканционни наеми.

Палма, популярната столица на Майорка , успя в правното си предизвикателство да забрани отдаването под наем на жилища в жилищни сгради. Това означава, че посетителите могат да плащат само за престой в еднофамилни домове, които трябва да бъдат изолирани къщи или вили, а не в апартаменти или апартаменти.

В цяла Испания правилата се различават, но тъй като ваканциите продължават да се увеличават, е вероятно ограниченията само да стават по-строги.

Италианските горещи туристически точки ограничават краткосрочните наеми

В популярните туристически точки на Италия местните власти също ограничават възможностите за краткосрочно наемане. Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза пред местната преса през март, че центърът на града е пострадал от обезлюдяване и сега трябва да се бори, за да запази душата си.

Той планира да въведе система, която ще позволява жилища да се отдават под наем на туристи само за 120 дни в годината. Бруняро каза, че всеки, който превиши този лимит, ще намери полицията „на вратата“.

Италианските правила за данък върху приходите от наеми също така означават, че платформи като Airbnb трябва да събират 21 процента такса и да споделят информация с данъчните власти.

Правилата за това какво трябва да правят собствениците на имоти варират в различните общини. На повечето места ще трябва да информирате властите, че започвате бизнес за краткосрочно отдаване под наем.

Някои ще ви дадат номер, който да добавите към вашата обява. Много от тях изискват да докладвате статистика за това колко гости сте приютили и за колко време, използвайки същия код.

Също така е обичайно от домакините да се изисква да предоставят на всеки гост писмен краткосрочен договор за наем, подписан от двете страни, когато се настаняват.

Холандия има някои от най-строгите правила за отдаване под наем на почивка

Може би сте забелязали, че не е лесно да резервирате краткосрочен наем в Airbnb, Booking.com или Expedia в Амстердам . Това се дължи на някои от най-строгите правила за ваканционните домове в този списък.

За да наемете своя дом или плаваща къща в Амстердам, ще ви трябва разрешително. Това трябва да е вашият постоянен адрес, лицензът ще ви струва 48,10 евро и е само временен.

Тази система ви ограничава да отдавате под наем имота за не повече от 30 нощувки в годината, до максимум четирима души и не можете да предлагате нощувка със закуска. Преди да пристигнат гостите ви, трябва да уведомите общината за ваканционния период на наемане.

Да избягаме от студа: В това Airbnb може да се топнем в частен естествен басейн

Има още повече формуляри за попълване и разпоредби, които трябва да следвате, ако планирате да управлявате нощувка със закуска или друг краткосрочен ваканционен наем. За да наемете целия си дом за повече от 30 нощувки, ще ви е необходимо специално разрешение като лиценз за краткосрочен престой.

Не е лесно и има основателна причина. Тъй като градът се надява да загуби репутацията си на лошо възпитани туристи , това е просто още една от поредица от мерки за насърчаване на качеството пред количеството.

И тъй като Холандия е изправена пред жилищна криза, Амстердам иска домовете, които строи, да се обитават, а не да се използват като инвестиционни имоти, които да се отдават под наем на туристи.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации