Новини

Стотици туристи изкачиха връх Стража в Трънско

Около 240 души са се включили в традиционното изкачване на връх Стража – първенецът на Парамунската планина. Походът в края на седмицата е в чест на шестгодишнината от първото масово изкачване на върха, в подкрепа на борбата на трънчани за чиста природа.

Началото на проявата е започнало от центъра на трънското село Лялинци. Два са били маршрутите на изкачване – кратък и обиколен (кръгов), с различна степен на нотаварване за туристите. Избралите да преминат през втория маршрут са покорили още един планински първенец в региона – връх Любаш на едноименната планина. В края на изкачването всички туристи са се събрали на връх Стража.

Освен опитни, екипирани и подготвени участници, във вчерашната инициатива са се включили и ученици от клуб „Млад планинар“ в Петрич. „Малките планинари не срещнаха никакви трудности с положителната денивелация от хиляда метра и предизвикателния терен по склоновете на Любаш и Стража.“, коментира Боянова.

Какви тайни крие Конявската планина

На първото масово изкачване на върха преди шест години близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров, предава БТА.

След това бе създадено Трънското туристическо дружество, а от 2018 г. неговите членове решиха ежегодно да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната по време на ковид пандемията и възобновена миналата година.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button