Новини

Ще ви дадат 80 000 евро, за да се преместите на ирландски остров

Искате ли да изоставите градския живот и да изберете нещо малко по-… изолирано? Може да имаме точно това нещо. Правителството на Ирландия обяви схема, според която хората могат да получат над 80 000 евро (68 700 британски лири, 86 400 долара), за да се преместят на някой от отдалечените острови на страната.

Стимулът е част от нещо, наречено политика „Нашите живи острови“, която е опитът на ирландското правителство да се опита да убеди повече хора да се преместят в офшорните общности на страната. Общо схемата обхваща 23 острова, които не са свързани със сушата нито чрез мостове, нито чрез отливи.

И така, откъде идват парите? Е, не е толкова лесно, колкото просто да се преместите на остров и да получите тлъст чек. Предоставени под формата на безвъзмездна помощ, парите са специално предназначени да помогнат за възстановяването на празни и порутени имоти.

Този сицилиански град ще ви плати 5000 евро, за да се преместите там

С други думи, има доста уловки, за да се възползвате максимално от схемата „Нашите живи острови“. Не само трябва да притежавате имот на един от островите, но той трябва да е построен преди 1993 г. и да е бил празен поне две години. Има и много специфични неща, за които могат да се използват парите, като изолация, ремонт и структурно подобрение, пише Timeout.

Схемата е продължение на политика, която вече съществува в континентална Ирландия, наречена „Croí Conaithe“. Размерите на безвъзмездните средства са по-големи с „Нашите живи острови“ просто защото разходите за обновяване на островите, благодарение на по-лошата инфраструктура, се предполага, че са по-високи. Въпреки това, ако вие и вашият имот поставите отметка във всички правилни квадратчета, можете да получите до €84 000 (£72 100, $90 700) за обновяване. Което изобщо не е лошо, а?

Политиката на „Нашите живи острови“ далеч надхвърля безвъзмездните средства за реновиращите домове. По-широката схема също има за цел да подобри инфраструктурата, както и да осигури по-добро здравеопазване, образование и широколентово покритие през следващите три години.

Политиката влиза официално в сила на 1 юли и допустимостта варира в зависимост от местната власт.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button