Новини

Ще се изненадате кой е най-посещаваният туристически обект в България през 2022 г.

Паметник „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато е третият най-посещаван туристически обект у нас през 2022 г. според потребителите на мобилното приложение „iLoveBulgaria“.

Публикуваната от интерактивния гид на България класация е на база сканирания на QR кодове от поставени негови табелки на забележителности в страната – на стоте национални туристически обекта, както и на обекти на общини-партньори на туристическия гид с мобилното му приложение, пише БТА.

Чудесата на единствената дървена църква в България

Къщата-музей „Райна Княгиня“ в Панагюрище е най-посещаваният туристически обект от потребителите на мобилното приложение през миналата година. На второ място е Бачковският манастир, който традиционно е в „топ 10“ още от 2017 година, когато започва да се прави класацията.

Къщата-музей "Райна Княгиня" в Панагюрище

В класацията за 2022 г. са включени общо 266 туристически забележителности в България. От тези в Шуменско на 17-то място е Шуменската крепост, на 42-ро – Националният историко-археологически резерват „Плиска“, на 51-во – Археологическият музей „Велики Преслав“, а на 55-то – Томбул джамия в областния град.

Националният историко-археологически резерват „Велики Преслав“ бе класиран на четвърто място в категорията „Изборът на българите“ в Годишните награди в туризма за 2022 година, организирани от ресорното министерство. Преславското златно съкровище, номинирано за награда в категорията „Туристическа атракция/обект“, също зае четвърта позиция.

Къщата на Калиопа – история за забранената любов

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“, представящ най-важните моменти от българската история от 7-ми до 10-ти век, е най-големият паметник на Балканския полуостров с мозайка на открито и е уникален с това, че представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка, скулптура и епиграфска символика. Той е открит по случай 1300 години от създаването на българската държава на 28 ноември 1981 г., припомнят пред БТА екскурзоводи от комплекса.

Според тях няма друг паметник в света, който да представя историята на една страна едновременно чрез архитектура, мозайка, скулптура и епиграфска символика, и то в такива мащаби.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button