Свят

Защо Венецуела трябва да бъде в списъка ви с мечтани дестинации

Добре дошли във Венецуела, едно от най-красивите места на земята.

Представи си това. Предстои ви да кацнете в Майкетия, главното международно летище на страната. От вашия прозорец виждате Карибско море и масивна планина с тропически гори – „ел Авила“, разделяща столицата Каракас от морето.

След имиграционно преминаване сте пред вратите на летището, топло е, небето е удивително синьо, трафикът е шумен и усещате миризмата на море. Хората ти се усмихват.

Защо трябва да отидете във Венецуела?

Лятото царува целогодишно във Венецуела – девствени плажове, девствени тропически гори и най-високият водопад в света чакат да бъдат открити. Вкусен сок от тропически плодове придружава всяко хранене.

Хората са весели и добросърдечни. Пъстрите птици ара са колективен любимец на столицата.

Хората, които процъфтяват в големите градове, ще харесат Каракас, а тези, които фантазират за Латинска Америка, ще намерят цветовете и вкусовете, които търсят тук.

Най-добрите места за посещение през януари 2023 г

Има богато архитектурно наследство и са признати за огромния си набор от екосистеми. Пътуващите ще бъдат заслепени от мега-разнообразния природен пейзаж на страната.

Кухнята също е широко прославена. Гастрономическата идентичност идва от културата на местното население във Венецуела, но е силно повлияна от европейската миграция по време на колонизацията и след европейските войни.

Най-добрият начин да пътувате из Венецуела

Поради политическия и икономическия контекст на Венецуела престъпността е широко разпространена и може да удари всеки: бедни и богати, чужденци и местни жители. Заради икономическата криза обаче най-голяма цел са парите.

За съжаление, пътниците обикновено се записват в тази категория.

Най-добрият (и единствен) начин, който местните съветват да откриете страната, е да го направите с местен човек и кола.

Ако не познавате никого, важно е да се свържете с туристическа агенция, която да ръководи пътуването ви и да гарантира вашата сигурност по всяко време.

Кога трябва да посетите Венецуела?

Благословени са с климат, който има малки вариации през годината и се характеризира с два периода – сух, от ноември до април, и дъждовен, от май до октомври.

Въпреки това е топло през цялата година, а плажните дни са възможни от януари до декември. Безплатните манго падат от небето от април до септември.

Топ 10 места, които трябва да посетите във Венецуела

10. Каракас

Caracas es Caracas, y lo demás es monte y culebras, „Каракас си е Каракас, а останалото са храсти и змии“, гласи поговорката в Каракас. Фразата, разбира се, е резултат от чист капиталистически снобизъм, но Каракас наистина има „je ne sais quoi“ за нея.

Космополитната и пренаселена столица на Венецуела е вълнуващо място. Има изискан ресторант и сцена за улична храна, красива архитектура – особено Арт Деко и Баухаус, и природа навсякъде наоколо.

През 80-те години музеите в Каракас са били известни на целия континент със своите авангардни колекции. Днес те са в срамно състояние, резултат от лошо държавно управление. Въпреки това изобретателни частни институции са оцелели, представяйки съвременно изкуство, като la Sala Mendoza в Universidad Metropolitana, Centro de Arte Los Galpones и Hacienda la Trinidad.

6 от най-яките и странни подземни атракции в света

Планината Авила и Ла Гуайра (плажът, само на 25 минути) също трябва да бъдат проучени. Уверете се, че сте оставили поне четири дни в големия метрополис на Венецуела.

9. Маргарита, най-големият остров във Венецуела

Маргарита е популярно място сред почиващите. Карибският остров има специално съчетание на планини и море и е развил хотелска инфраструктура около различни плажове.

Любимите на мнозина плажове в Маргарита са playa Parguito и playa El Agua. Playa El Yaque също е хубава, известна с перфектните целогодишни условия за кайт и уиндсърфинг.

На плажа трябва да ядете pescado frito с tostones (пържена риба и чипс от живовляк), евтини и деликатни стриди (като стискате палци, за да вземете перла) и empanadas de cazón (емпанада от акула), но ние ще се докоснем върху храната по-късно).

8. Лос Рокес

Националният парк Los Roques е всичко, за което можете да мечтаете за една райска карибска дестинация и може би любимото ми място във Венецуела.

Архипелагът има повече от 300 острова с плажове с бял пясък, всички с мраморни тюркоазени води.

Островът остава почти недокоснат, девствен и див, защото е достъпен само с частни лодки или малки самолети. Посещението ще бъде скъпо, но си заслужава.

7. Национален парк Анри Питие: Cepe, Choroní y La Cienega de Ocumare

Националният парк Анри Питие е най-големият национален парк на венецуелското крайбрежие. Паркът с тропически гори е като приказка с повече от 500 вида птици и тропически крайбрежен пейзаж.

За да стигнете до крайбрежната част на парка, трябва да карате през тропическа гора по тесен път, построен през 20-те години. Самият път, който пресича много водни потоци и водопади, си заслужава пътуването.

След поне час и половина под сянката на огромни 60-метрови дървета ще започнете да достигате до различните заливи: Ocumare de la Costa, Cata, Cuyagua, Choroni, Chuao, Cepe.

Всеки залив има независим речен басейн, всеки залив е различно село. Всички те заедно образуват грандиозен трифект от планина, река и море.

Селата по крайбрежието са обитавани от потомци на африканската миграция във Венецуела от колониални времена. Те имат богата и важна музикална традиция, свързана с ритмите на Африка – барабанните фестивали са емблематични.

Селата също обработват земята, където се отглеждат едни от най-добрите какаови сортове в света, особено в село Чуао.

 6. Península de Paria, „Земята на благодатта“

„Земя на благодатта“, каза Христофор Колумб, докато стоеше на полуостров де Пария през 1498 г. Той изобразяваше божествената красота на пейзажа.

Полуостровът наистина е място с изключителна красота: покрити с палми хълмове се спускат към морето и създават редица дълги заливни плажове с жълт пясък, обградени от горички от кокосови палми. Тук малките ферми също произвеждат едни от най-добрите какаови изделия в света.

Península de Paria е чудесен за плуване, туризъм с гледка, ядене на прясна риба на скара и пиене на agua de coco (кокосова вода).

Ще бъдете изумени от уникалната тропическа флора и фауна, особено многобройните видове птици.

5. El Llano venezolano

Територията на el Llano (равнините) се спуска от източните Анди в граничния регион между Колумбия и Венецуела и обхваща голяма част от централна и югозападна Венецуела.

Регионът се счита за една от най-важните влажни зони и сладководни екосистеми на планетата. Големи разширения на равнини, населени с гори, савани, дюни доминират над пейзажа и предлагат рядка растителност и фауна, с уникална и спираща дъха красота.

Los Llanos има много реки, лагуни и дори сладководни плажове, които са полезни, тъй като е особено горещо.

Местното население – llaneros – е много гостоприемно. Те са оригиналните венецуелски каубои.

4. Национален парк Morrocoy

Национален парк Morrocoy е защитен остров и морски резерват на карибското крайбрежие на Венецуела.

Плажовете тук отново са впечатляващи и известни със своите чисти води, мангрови гори и девствени коралови рифове.

Да избягаме от студа: В това Airbnb може да се топнем в частен естествен басейн

За да се насладите на Morrocoy, трябва да отидете до кейовете (островите) или с частна лодка, или с „peñero“, рибарска лодка, която може да бъде споделена с други пътници. На излизане не забравяйте да хванете кокада (кокосово смути) в някой от павилионите на главния път.

3. Мерида

Щатът Мерида е един от основните туристически центрове на Венецуела, благодарение на красотата на пейзажите на Андите и приятния си климат. Това е мястото, където започва източната планинска верига Анди на Южна Америка.

Най-добрият начин да стигнете до Мерида е с кола, пътят през paramos merideños е красив и има много добри хотели и типични ресторанти.

2. Гвианският масив: планината Рорайма

Гвианският масив се намира на юг от река Ориноко и обхваща щатите Боливар и Амазонас.

Това е един от най-старите континентални блокове на планетата Земя, така че най-старите скали на Венецуела се намират тук.

Планината Рорайма е тепуй, планина, известна с формата си на маса. Върхът е изцяло хоризонтален и заема площ от повече от 30 квадратни километра, заобиколен от водопади и скали.

Някои хора го наричат ​​„остров във висините“. Една експедиция до планината Рорайма ще продължи около седмица и това е достатъчна причина да пътувате до Венецуела самостоятелно.

„Тези планини с плоски върхове са едно от най-красивите и мистични места, на които съм бил през живота си“ – това ми каза един французин, когото срещнах в супермаркета онзи ден.

1. Амазонка

Друга вълнуваща, но изненадващо по-малко популярна туристическа дестинация във Венецуела е Амазонка.

Няколко компании предлагат различни преживявания и екскурзии. Туристите ще се насладят на изследването на Autana tepuy и околностите му.

Експедициите до други местни села са по-малко взискателни, както и разходка с лодка или рафтинг в река Ориноко.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Venezuela🌎 (@venezuelate)

Какво трябва да опитате във Венецуела?

Основните храни включват царевица, ориз, живовляк, маниока, боб и няколко вида месо.

Ají dulce (сладка люта чушка) и papelón (нерафинирана цяла тръстикова захар) се срещат в повечето традиционни рецепти – готвенето е сладко, солено и пикантно.

Започнете с Arepas. Arepas е символ на венецуелската гастрономия и една от най-често срещаните предиспански храни, все още популярни в страната. Arepas е вид кръгла, плоска царевична торта, а пълнежите са разнообразни: обикновено сирене, шунка, яйца, настъргано говеждо, авокадо и др.

Най-доброто място за ядене на арепи е в Arepera, традиционен ресторант, специализиран в приготвянето на арепи. Те са навсякъде.

Качапа е невероятно вкусна, сладка царевична палачинка, която обикновено се пълни с прясно сирене и/или пържено свинско месо. Можете да ядете cachapas и в повечето арепера.

Empanadas – Венецуелски empanadas – са подобни на арепас, но пържени вместо на скара. Тестото се прави с царевично брашно, а пълнежите, обикновено сирене и настъргано говеждо месо, са запечатани вътре.

Tostones са два пъти пържени филийки живовляк и често срещана гарнитура за пържена риба, която обикновено се яде на плажа.

Кокада. Една проста глътка предлага сетивно пътешествие до райските плажове на Карибите. Оригиналната кокада се прави чрез смесване на пресен кокосов орех, кокосова вода, мляко, лед, захар и канела. Тази смес се прави в блендер, докато се получи кишава текстура, като на смути.

Chicha criolla е сладка, безалкохолна венецуелска напитка, направена от ориз, мляко, кондензирано мляко и канела. Той е гъст и тежък, но вкусен и трябва да се пие много студен.

Нека го наречем венецуелски оригинален млечен шейк.

Какво да видим още? 

Салто Анхел и лагуната Канайма
Не се колебайте нито секунда за 3-дневна експедиция до водопада Анхел, най-големият водопад в света в сърцето на венецуелската джунгла.

Пътуването започва от Laguna de Canaima в местна ръчно изработена лодка.

Канайма е обявен за обект на световното културно наследство и следователно е един от най-популярните и добре познати обекти в Ла Гран Сабана.

Очакват ви красиви водопади, многоцветни плажове и тепуи.

Направете пътешествие до националния парк Henri Pittier и разгледайте крайбрежните села и техните традиции.

След като сте там, е добра идея да карате до Chuao и Cepe. Или отплавайте до la Cienega, ако имате време, местните предлагат услугата.

Чорони разполага с най-добрата инфраструктура за приемане на туристи в района и очарователните пансиони със закуска ще бъдат развълнувани да ви приемат.

Посетете малката шоколадова фабрика Paria и хапнете проби от един от най-добрите производители на шоколад във Венецуела.

Отидете на гмуркане в Лос Рокес

Архипелагът е един от най-разнообразните и най-добре запазени коралови рифове в Карибите, което го прави грандиозна дестинация за гмуркане.

Вземете peñero, търговска лодка, до Cayo Sombrero в Morrocoy и прекарайте деня в плуване и хапване на евтини стриди.

Качете се до Пико Боливар с кабинковия лифт на Мерида

Това е най-високият и вторият по дължина кабинков лифт в света, достигащ надморска височина от 4,765 милиона квадратни метра.

В el paramo направете еднодневна разходка до Laguna de Mucubají и опитайте el Pizco Andino, традиционна супа, подобна на Chupe, и Arepa andina, вариация на венецуелската класика.

Какво мога да направя безплатно?

Разходка по Авила
Изкачете се нагоре по планината, която определя северната граница на Каракас и която разделя града от Карибско море.

Има много пътеки, които могат да продължат от няколко часа до няколко дни

Разгледайте историческия център на Каракас

Музеят по естествена история (бивша префектура на Каракас), къщи 29 и 31 на Avenida Norte (в момента Casa de las Primeras Letras Simón Rodríguez) и Nuevo Circo de Caracas са най-добрите места за посещение.

Тези сгради изобразяват архитектурната еклектика, доминираща в столицата през първите три десетилетия на ХХ век.

Обиколете плажовете по крайбрежието на Венецуела.

Повечето от тях са безплатни! Близо до столицата, харесвам playa Los Caracas, малко по-дълго пътуване за по-лична и дива обстановка.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button