Новини

Смилян събра хиляди фенове на боба

Традиционен празник на смилянския боб събра хиляди гости от Родопите и страната. Родопското село, станало популярно като „столицата на фасула“, почерпи с близо 20 казана бобена чорба, приготвена от деликатесния сорт.

Изложение на местни производители показа най-доброто от новата реколта смилянски фасул. Победител в конкурса за най-атрактивен щанд на производител е Силвия Рупцова. „Не е много лесно отглеждането на фасула, но си е тръпка“, заяви пред БТА тя. Според нея новата реколта от красивите бобени зърна е добра и обилна.

Отглеждането на смилянски фасул е съхранено като вид биологично производство, поясни Сафидин Чикуртев, основател на вече 20-годишния празник на смилянския фасул и председател на местната кредитна земеделска кооперация.

За десети път отбелязаха празника на еленския бут

Щандовете на смилянските фермери показаха и приемствеността в семейния фасулен бизнес, представяйки няколко поколения производители. Отглеждането на смилянски фасул не може да бъде основен поминък, но е съпътстващо производство, отбеляза Милкана Йорданова, председател на сдружение „Планинско мляко“. Според нея празникът и изложението показват, че отглеждането на смилянския сорт не е „фасулска работа“.

Дърворезбари, производители на мед и занаятчийски продукти участват в празничното изложение в Смилян. Над 90 картини, мозайки и макети от бобени зърна участваха в тазгодишния конкурс за най-оригинално пано от смилянски фасул. За поредна година в конкурса се включиха творения на деца и детски градини не само от Смилян, но и от различни райони на страната. Победител в кулинарното състезание за най-оригинално фасулено ястие е Малинка Гавазова, сготвила фасул яхния в тиква.

Празникът в Смилян продължава и днес.

боб смилян боб смилян

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button