Новини

Ски сезонът в Румъния беше открит частично заради липсата на сняг и високите цени

Ски сезонът в Румъния беше открит, но само частично. Любителите на зимните спортове ще се сблъскат не само с липсата на сняг, но и с по-високите цени на картите. Заради топлото време се използват снежни оръдия, които са енергоемки.

Само една писта в румънската ски зона Шуряну, която разполага с 10 трасета с обща дължина 12,3 км, беше отворена днес. В планината Себеш, част от Южните Карпати, най-после падна сняг, предаде агенция „Аджерпрес“.

Представители на ски зоната, която се намира на надморска височина от 1650 метра до 2010 метра, изразиха надежда, че снеговалежите от последните дни ще позволят отваряне и на останалите писти в скоро време.

Ски сезонът в един от най-големите румънски курорти – Синая, беше открит вчера, но бяха отворени само девет писти, съобщава БТА, позовавайки се на информационният сайт „Зиаре“.

От компанията, която менажира съоръженията, предупредиха любителите на зимните спортове да не използват останалите писти в курорта (общо 22 с дължина около 20 км), тъй като снежната покривка е недостатъчна.

Курортът Трансалпина привлича със седем ски писти и невероятни гледки

До момента в Долината на Прахова, където само на 100-ина километра от Букурещ са разположени няколко ски курорта (включително Синая), бяха отворени пистите само в малкия курорт Азуга в планината Бучеджи. Там любителите на ските и сноуборда имат възможността да се спускат по първата писта в Румъния, одобрена от Международната ски федерация – Сорика, с дължина от 2011 метра и денивелация от 570 метра.

Валежите от тази седмица донесоха в курорта Стража в окръг Хунедоара 30 см нов сняг, което подхрани надеждите за отваряне на повече писти в ски зоната и удвояване на броя на туристите. До момента в курорта, в който най-голямата надморска височина е почти 1870 метра, работеха само две от деветте писти.

Любителите на зимните спортове в Румъния ще се сблъскат не само с липсата на сняг, но и с по-високите цени, тъй като разходите за поддържане на пистите и другите съоръжения се увеличават поради метеорологичните условия. Снежните оръдия са изключително скъпи машини, особено от гледна точка на разходите за ток.

В Предял цената на еднодневна карта за възрастен е 230 леи (90 лв.), а за дете – 110 леи (43 лв.). За двудневна карта има малка отстъпка. В Синая цените са с 20-30% по-високи от миналогодишните – еднодневната карта за възрастен е 230 леи (90 лв.).

В Пояна Брашов еднодневните карти за дете и възрастен са на цени съответно 100 леи (40 лв.) и 170 леи (67 лв.). По-евтино е в по-малките курорти Азуга и Бущени (също в долината на Прахова).

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button