Новини

Сардиния въвежда билети за плажовете, за да ограничи туристите

Италианският остров Сардиния защитава плажовете си от свръхтуризъм с множество нови ограничения, включително глоби до 3500 евро.

Бреговата ивица на острова е известна със своите девствени пясъчни ивици, включително известния розов плаж.

Но крайбрежието му става жертва на неуважителното поведение на посетителите.

За да защити бреговата линия, островът е ограничил броя на посетителите и е въвел такси на някои от най-популярните си плажове.

Разположена край западния бряг на Италия, Сардиния има едни от най-красивите плажове в страната. Островът често е избиран за едно от най-добрите места в Италия за морска почивка.

Но популярността на крайбрежието на острова започна да създава проблеми. Това лято бяха въведени няколко нови разпоредби и ограничения на плажовете на острова, за да се защити природната среда.

Spiaggia Rosa, разположен на отдалечения остров Будели, привлича хиляди туристи на ден през лятото, за да се възхищават на великолепния му розов пясък. Но посетителите могат да видят живописните пясъци само от разстояние на лодка.

Поради славата на плажа, той е затворен за посетители от средата на 90-те години на миналия век, след като желаният му пясък започна да изчезва. Местната власт предприе действия, след като беше установено, че туристи пренасят контрабандно килограми като сувенири.

Тази година местните власти обявиха, че ходенето по плажа ще ви наложи глоба от 500 евро, докато всеки, хванат да краде пясък, ще трябва да плати до 3500 евро.

La Maddalena, Cala Coticcio и Cala Brigantina ограничават броя на посетителите
В архипелага Ла Мадалена два плажа вече са с ограничен достъп. Миналата година само 60 души на ден можеха да посетят Cala Coticcio и Cala Brigantina през лятото.

Пътуващите трябваше да резервират своя слот онлайн и да платят €3 на човек, за да имат достъп до плажовете с гид.

Рим въвежда входна такса за една от най-популярните забележителности в Италия

Лимитът за посетители и таксата за достъп все още не са обявени тази година, но посещенията вероятно ще трябва да бъдат резервирани чрез директно свързване с местен гид, както миналата година.

Няколко други плажа около острова сега позволяват достъп само на ограничен брой посетители. На север Cala Brandinchi и Lu Impostu ще ограничат броя съответно до 1447 и 3352 между 15 юни и 15 септември. В Cala Mariolu се допускат 700 души на ден.

Във Виласимиус на югоизток, плажуващите, които се отправят към Пунта Молентис, Риу Троту и Порту Са Рукси, трябва да платят за достъп до паркинга. Всяко превозно средство струва €10 с допълнителни €1 за всеки пътник. Велосипедисти и пешеходци плащат 3 евро.

Персоналът е разположен на паркингите и точките за достъп до плажа, за да проверява билетите.

Плажните кърпи са забранени на плажа Pelosa

На западния бряг известният плаж Пелоса на Стинтино вече е отворен само за ограничен брой посетители на ден. Максимум 1500 души имат достъп до плажа дневно. Миналата година броят на посетителите достигна до 4000 в някои дни.

Тези, които искат да събират тен на плажа Pelosa, трябва да резервират билет, струващ €3,50. Правилата също така гласят, че посетителите трябва да носят постелки вместо плажни кърпи, които улавят по-малко пясък.

Ogliastra: Времеви ограничения за плажуващите

В Оглиастра на източното крайбрежие на Cala Birìala се допускат 300 души на ден, а плажуващите, които пристигат с лодка, могат да останат само 90 минути.

По подобен начин посетителите на Cala dei Gabbiani също са ограничени до 300. Миналата година посетителите трябваше да напуснат след два часа.

Как Италия ограничава свръхтуризма?

Сардиния се присъединява към няколко други популярни туристически дестинации, които въведоха ограничения в резултат на пренаселеността.

Венеция все още обмисля система за резервации и такса за посещение на града. В град Портофино на италианската Ривиера туристите, които се задържат твърде дълго и блокират улиците, са изправени пред глоби от 270 евро.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button