Новини

Рим въвежда входна такса за една от най-популярните забележителности в Италия

Туристите в Рим, посещаващи Пантеона, скоро ще бъдат таксувани с входна такса от пет евро съгласно споразумение, подписано в четвъртък от италианското министерство на културата и служители на църквата.

Построен през първи век пр.н.е., внушителният храм с купол е най-популярният културен обект в Италия и привлича милиони посетители всяка година. Преобразуван е в католическа църква през 609 г. сл. н. е., преименуван на базиликата на Света Мария и мъчениците, и там редовно се отслужва литургия.

25 градчета в Италия продават къщи за по 1 евро, но каква е уловката?

Постъпленията от новата входна такса ще бъдат разделени, като министерството на културата ще получи 70 процента, за да помогне за покриване на разходите за поддръжка и почистване, а остатъкът ще отиде в Римската епархия.

Защо Пантеонът ще изисква входна такса?

Министърът на културата Дженаро Санджиулиано каза, че този ход е въпрос на „здрав разум“. Въвеждането на входна такса идва пет години след като предишното правителство отложи плановете да започне да таксува посетителите с две евро.

Съгласно новия план посетителите под 25-годишна възраст ще бъдат таксувани с намалена ставка от две евро. Входът ще бъде безплатен за жителите на Рим, непълнолетните, хората, които присъстват на литургията и персонала на базиликата.

Не беше посочена дата за въвеждане на таксата, тъй като служителите уточняват технически подробности. В момента входът е свободен и се изискват резервации през уикендите и официалните празници.

Кои туристически атракции в Рим все още са безплатни?

Ако планирате ваканция в Рим и искате да я направите с ограничен бюджет, не се страхувайте, тъй като все още има много неща за правене безплатно.

Градът е пълен с красиви улици за разглеждане и възможности за снимки на открито като фонтана Ди Треви и Испанските стъпала.

Ако харесвате църквите, чудесното в Рим е, че има безплатни за посещение на почти всяка улица. Дори и най-обикновената сграда отвън може да ви остави без думи от невероятните произведения на изкуството вътре.

Някои специални акценти включват базиликата Свети Пракседес, Санта Мария Маджоре и базиликата Санта Мария дел Пополо.

Пет приказни градчета в Италия, които трябва да посетим

Разбира се, има и ватиканската базилика Свети Петър, която се гордее с най-високия купол в света с цели 136,5 метра. Ако все пак планирате да посетите, не забравяйте да резервирате предварително, за да избегнете опашките до четири часа!

Ако искате да видите малко римска история, въпреки че Римският форум не е безплатен за влизане, голяма част от него може да се види от Via dei Fori Imperiali. Друга възможност е да планирате внимателно пътуването си, тъй като Форумът, Колизеумът и Палатинският хълм обикновено са безплатни за влизане през първата неделя на всеки месец.

Освен това всяка година на 21 април, в чест на рождения ден на Рим, много платени музеи и паметници са безплатни за влизане за деня.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button