Свят

С влак по течението на Рейн – приказни пейзажи и замъци

Една от най-красивите железопътни линии в Германия води до винарския регион на Среден Рейн, където влак редовно пътува между градовете Кьолн и Майнц. По време на 3-часовото пътешествие може да бъдат видени красиви пейзажи, включително към стари замъци, свързани с интересни митове и легенди.

Маршрутът на влака минава по река Рейн, през Рейнланд-Пфалц, покрай дворци, лозя и впечатляващи скални образувания.

Топ 25 неща за правене в Кьолн

Първата спирка е „Санкт Гоар”, на която се намира високата и стръмна скала Лорелай. Тя символизира романтика на Рейн, вдъхновена от пейзажа и културата на района. Според легендата Лорелай била девица, която седяла на скалата и привличала вниманието на преминаващите оттам лодкари. Вместо към течението на реката и камъните вътре, те поглеждали нагоре към красавицата. Тогава лодките им се преобръщали. Именно на това място Рейн е най-дълбока и най-тясна.

Следващата спирка на влака е град Бинген. Там се намира прочутата кула Мойзе. Според легендата безсърдечният владетел Хато Втори потискал своите поданици. Веднъж той обещал да даде храна на гладните, ако се появят в празна плевня. После я заключил и подпалил. Подиграл се със случващото като казал: „Чувате ли как цвърчат мишлетата“. След като се върнал в замъка си, бил обсаден от мишки. Избягал в кулата Мойзен, но гризачите го последвали и изяли.

Как да се покатерим по най-високия жп мост в Германия

Друга интересна спирка по жп маршрута е Майнц – един от най-старите градове в Германия. Там има много красиви фахверкови къщи. Най-голямо внимание обаче привлича великолепната средновековна катедрала, която е на повече от 1000 години. Майнц е още по-известен с виното си, тъй като се намира между два важни винарски региона.

Вижте повече във видеото на „Дойче веле“ и Нова Нюз:

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button