27.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

Топ 25 неща за правене в Кьолн

Кьолн (на немски: Köln) е културна столица и университетски град. По романско време Кьолн е отговарял за провинция и древни остатъци бълбукат из повърхността на града в средновековните романски църкви и завладяващия романо-германски музей.

Ако искате да се изгубите в страхотни музеи за няколко часа, има достатъчно изкуство и история, които да ви задържат в Кьолн с дни. А за освежаване между романските църкви и музеи, Кьолн е градът с най-много кръчми на човек в Германия. Добавете към микса безпроблемно готини квартали, динамичен нов крайречен квартал и прочутата катедрала и може никога да не искате да си тръгнете.

1. Кьолнската катедрала – Cologne Cathedral

снимка: Pixabay

Международно място за поклонение, Кьолнската катедрала съхранява мощехранителя на Тримата влъхви от 1164 г. През 1248 г. започва работа по нов готически дом за тези скъпоценни останки и е вдъхновен от ефирните катедрали на Северна Франция.

Сега е обект на ЮНЕСКО, Кьолнската катедрала е единствената най-посещавана забележителност в Германия, а нейните кули от 19-ти век все още са вторите по височина структури в града.

Вътре има главозамайващо изобилие от безценно изкуство, като витражи от 1500-те, разпятието Геро-Кройц от 10-ти век и висок олтар от черен мрамор от 1300-те години, издълбани с ниши с изображения от коронацията на Богородица.

Но позлатената светиня на Тримата влъхви е това, което привлича тълпите

Това е троен саркофаг, украсен с релефи от 12-ти век на епизоди от живота на Христос, пророци и апостоли, всички от Николай от Вердюн.

2. Музей на Лудвиг – Ludwig Museum

снимка: Pinterest

Излагайки изкуство от 1900 г., Музеят на Лудвиг е създаден през 80-те години на миналия век в модерния, специално построен комплекс близо до катедралата.

Атракцията се появява през 70-те години на миналия век, след като Лудвиги, Питър и Ирен, даряват колекция от произведения на изкуството от 20-ти век за милиони долари.

Сред многото Пикасо и обширната колекция от руски авангардни произведения има емблематични примери за поп арт, като „Brillo Boxes“ на Уорхол и „Може би“ от Рой Лихтенщайн

Всичко това е заедно с колекцията Самлунг Хаубрих, която обхваща експресионисткото изкуство от Ерих Хекел, Кирхнер, Аугуст Маке и Карл Шмид-Ротлуф, за да назовем само няколко.

3. Римско-Германски музей – Romano-Germanic Museum

По време на войната римска вила е разкрита до катедралата, когато се строи бомбоубежище.

Това било напълно разкопано по-късно и вместо да се опитват да преместят централната част и красивата мозайка на Дионис, цял музей е построен около мястото през 70-те години на миналия век.

Музеят също така показва всички артефакти, открити около Кьолн от времето на Colonia Claudia Ara Agrippinensium, който е бил столица на провинция Germania Inferior.

Това селище се е специализирало в производството на стъкло, а количеството и изработката на издуханото стъкло, стъклото със змийска нишка и шлифованото стъкло е хипнотизиращо.

Единственото най-ценно парче е „чашата за клетка от Кьолн“ от 4-ти век, която носи гръцки букви, които гласи „Пий, живей добре завинаги“.

4. Музей Валраф-Рихартц – Wallraf-Richartz Museum

Музеят Валраф-Рихартц е открит през 1824 г., когато Франц Фердинанд Валраф завещава огромен асортимент от готическо, ренесансово, бароково и импресионистично изкуство на града.

Някои от най-добрите готически произведения са рисувани от Стефан Лохнер, базираният в Кьолн художник от 15-ти век, който е допринесъл за олтара Домбилд за катедралата.

Също още Страшният съд, Мадона от Розовата беседка и Триптихът с Богородица в райската градина заслужават толкова време, колкото можете да им отделите.

Но Лохнер е само част от това, което този изключителен музей може да предложи, тъй като изкуството на Албрехт Дюрер, Йероним Бош, Рубенс, ван Дайк, Рембранд, Дега, Моне и много други е в магазина.

5. Старият град на Кьолн – Cologne’s Old Town

снимка: Pixabay

Докато обикаляте от площад на площад в историческия център на града, си струва да си припомним, че три четвърти от Кьолн са били заличени във войната.

Може да е смирително да се скиташ по калдъръмена алея и да си мислиш, че това щеше да е развалина само преди 70 години.

И все пак атмосферата на стария град все още блести по улиците и площадите като Heumarkt и Altermarkt, дори сред по-новите бетонни конструкции от следвоенния период.

Покрай Ам Хоф потърсете Heinzelmännchenbrunnen, фонтан от 1899 г. Ще срещнете любимия на Кьолн Heinzelmännchen, гноми, които вършеха цялата работа на града през нощта, за да могат гражданите да се отпуснат (докато гномите не бяха обидени и напуснаха града завинаги).

6. Велики Свети Мартин – Groß St. Martin

 

Част от силуета от 12-ти век, Кьолн би бил същият без невероятната пресечна кула на Велики Свети Мартин.

И когато този прекрасен Рейнски паметник е ударен от бомби по време на войната, реконструкцията дава възможност да се проучат основите му, които датират от римско време.

Под подписа на трилистника вече можете да видите къде стените на църквата се сливат безпроблемно със стените на римски склад.

Реставрацията продължава до 80-те години на миналия век, а интериорът на църквата е типичен за романско място за поклонение, с тържествена архитектура и занижена украса.

7. Св. Мария в Капитолия – St. Maria im Kapitol

В Капитол Виертел тази романска църква се намира на мястото, където някога е стоял римският храм на древна Колония.

Най-голямата от трите оцелели романски църкви в Кьолн, Св. Мария в Капитолия, датира от средата на 11-ти век и нейните апсиди са моделирани по модела на църквата „Рождество Христово“ във Витлеем.

Удивително е, че оригиналните дървени врати, датирани от 1046 г., все още са в добро състояние и са изложени от южната страна на пътеката.

Оформени от сложни шарки, те имат релефи, изобразяващи живота на Христос.

В допълнение към гробниците на църквата и прекрасните дървени изображения, разгледайте изричната пиета (Христос на кръста) в североизточната апсида, която е издълбана през 1300-те и е забележителна със своята изразителност.

8. Ботаническа градина – Botanical Garden

снимка; Pixabay

В северната част на града, до зоологическата градина се намира най-красивият парк на Кьолн, 11,5 хектара обширни тревни площи, отделни градини и оранжерии около изискан стъклен дворец, вдъхновен от Кристалния дворец в Лондон и построен през 1860-те.

Известен като Флората, този паметник е бил предназначен за оранжерия и след като е бил ремонтиран преди няколко години, сега изнася концерти, беседи и частни събития

Около парка има повече стъклени конструкции, като главната оранжерия за тропически гори, малката тропическа къща, поддържаща тропически култури като захарна тръстика, ванилия, какао и канела, както и субтропична къща и кактусова къща..

Отвън има средиземноморска градина до езерцето и прекрасна италианска ренесансова градина, пълна с каменна ваза, перголи, каскада и храм.

9. Кьолнски триъгълник – KölnTriangle

Статусът на световното наследство на Кьолнската катедрала означава, че на никакви сгради не е позволено да пречат твърде много на силуета на града.

Поради тази причина небостъргачът Köln Triangle беше построен на малко над 100 метра.

На десния бряг на Рейн от панорамната му палуба за наблюдение се открива фотогенична гледка към стария град, кулите на катедралата и 266-метровата телекомуникационна кула Colonius зад нея.

Предоставени са полезни описания за всички забележителности, които можете да забележите от тази височина.

Може да се насладите на панорамната гледка до 23:00 часа и това е най-доброто място да видите как слънцето залязва зад катедралата.

10. Мостът Хоенцолерн – Hohenzollern Bridge

снимка; Pixabay

Мостът с многоетажна арка между катедралата и Köln Triangle датира от началото на 20-ти век, а когато е възстановен след войната, той е ограничен само до железопътен и пешеходен трафик

Пресечете, за да погледнете една от големите реки в Европа към кулата на църквата Велики Свети Мартин и кулите на Кьолнската катедрала директно отпред.

През последното десетилетие се превърна в моста на любовта, който скоро ще бъде превзет от манията по „любовните ключалки“.

Двойките прикрепват катинар към решетката до пешеходната пътека и хвърлят ключа в реката като израз на постоянство и вечна любов.

Тези катинари сега възлизат на повече от два тона.

11. Музей на приложните изкуства Кьолн – Museum für Angewandte Kunst Köln

Този изключителен музей има 100 000 произведения на декоративното изкуство в своята колекция, водещи през историята до наши дни.

Изложбите са подредени хронологично и съдържат мебели, оръжия, бижута, порцелан, кукли, гоблени и съвременни образци на индустриален дизайн.

Можете да се впуснете в пътешествие из развитието на приложните изкуства или да се потопите в частите, които отговарят на вашия вкус.

Има прекрасен шкаф от 18-ти век от майстора на шкафа Дейвид Рентген, алегоричен гоблен на Африка също от 1700-те или 5000 години бижута, изработени на брега на Рейн.

Музеят разполага и с шедьоври на индустриалния дизайн от като Франк Лойд Райт, Рей Иймс и Филип Старк, както и изкуство от Мондриан и Кандински.

12. Музей на Колумб – Kolumba Museum

Музеят на Кьолнската архиепископия е в структура, издигната над руините на църквата Св. Колумба.

Тази хубава късноготическа църква е разрушена по време на Втората световна война, а новата сграда около нея е проектирана от носителя на наградата Pritzker архитект Питър Зумтор.

Влизате през бомбардираната сграда на църквата, което е зловещо преживяване, преди да се изкачите до художествените галерии.

Изложбата е създадена, за да разкрие влиянието на християнството върху различни периоди от историята и части от света, така че всяко ново произведение е изненада.

Можете да разгледате спиращо дъха рейнско романско разпятие с Исус от слонова кост, позлатения бронзов кръст Херман Ида от 1000-те, коптска египетска туника от 400-те години и авангардни произведения на художници като Джоузеф Бойс и Пол Тек.

13. Базиликата Свети Гереон – St Gereon’s Basilica

Базиликата Свети Гереон - St Gereon’s Basilica
снимка: Pinterest

Една от 12-те романски църкви в Кьолн, базиликата Свети Гереон също е най-странната.

Причината за необичайния и дизайн е, че е построена през четири фази през 12-ти и 13-ти век, а по-новите части просто са били присъединени към старите, за да образуват прекрасна шаша.

Там, където трябва да бъде корабът, има десетоъгълен купол с диаметър 21 метра и ако се приближите, можете да разберете как стените му са били вградени в римски руини отдолу.

Този купол е най-големият, построен в западния свят в периода между Константинополската Света София от 500-те години и катедралата във Флоренция през 15 век.

Студентите по средновековна архитектура могат да огледат тази мистериозна сграда, за да разберат къде започва и завършва всяка фаза.

14. Център за документи на NS – NS Documentation Center

Можете да прегледате един от най-мрачните периоди от миналото на Кьолн в бившия щаб на тайната полиция на Гестапо.

Въпреки ролята, която изпълнява от 1935 г., EL-DE Haus избягва реални щети през Втората световна война, което го прави интересен, макар и мъчителен документ от нацисткия период.

Постоянната експозиция разполага с повече от 30 високотехнологични мултимедийни станции, разказващи за Кьолн по времето на националсоциализма.

Избата е била използвана като затвор и е една от най-добре запазените за периода, носеща около 1800 надписа по стените си, които свидетелстват за изтезанията и убийствата, извършени тук.

На горния етаж в изследователската зона досиетата на центъра, които бяха унищожени в края на войната, бяха реконструирани по криминалистика.

15. Музей Шнутген – Schnütgen Museum

Cäcilienkirche (Църквата на Света Цецилия) е завършена през 1160 г. и през 1956 г. се превръща в място за завладяващ музей на средновековното литургично изкуство.

Позицията на Кьолн в средновековния католически свят е подчертана от примери за майсторство, всеки от които си заслужава да бъде посетен сам по себе си.

Има златарство, скулптура от дърво и камък, витражи, живопис, резбова слонова кост, текстил и ръкописи.

Собственият романски тимпан на Света Цецилия е част от изложбата, заедно с набор от дървени и бронзови мадони и разпятия като зашеметяващия кръст на Свети Георги, изваян през 1000-те.

16. Белгийски квартал – Belgian Quarter

Може би най-модерният квартал на Кьолн се намира между Aachener Straße на юг и Friesenplatz на североизток.

Това е квартал с галерии, модерни барове, кафенета, театри, места за музика на живо и бутици, продаващи винтидж дрехи или ръчно изработени аксесоари.

Всички те са на улици, кръстени на градове и провинции в Белгия, като Лиеж, Гент, Брюксел и Антверпен, както и Маастрихт и Утрехт.

Това са останки от германската победа във френско-пруската война през 1870-71 г. Brusseler Platz, проследен от барове и ресторанти, е мястото, където готините млади  ще дойдат, за да прекарат летните вечери, пийки бира и чатейки под звездите.

17. Район Райнаухафен – Rheinauhafen District

Район Райнаухафен - Rheinauhafen District
Снимка; Pixabay

 

Южно от стария град, два километра от левия бряг на Рейн са превърнати в нов квартал за дигиталните и творческите индустрии.

Rheinauhafen е името на търговското пристанище, което преди е заемало крайбрежието тук, а от 90-те години на миналия век старите кранове и крайбрежната индустрия са поети от свежи и амбициозни архитектурни забележителности.

Най-смелите от тях са отличените с награди сгради на Kranhaus, високи 60 метра и наподобяващи колосални подемни кранове по начина, по който горните етажи стърчат на 90° над водата.

Някои от забележителните исторически сгради са преустроени, като житницата Siebengebirge, известна с острите си фронтони и сега преназначена като офиси и апартаменти.

В новия квартал има нарастваща художествена сцена и много места за хранене или напитки до Рейн.

18. Музей на ароматите – Fragrance Museum

На един мустак от Rathaus има музей за парфюмите в самите стаи, където е изобретен Eau de Cologne през 18-ти век.

Ще бъдете в най-старата непокътната фабрика за парфюми в света, принадлежаща на родения в Италия парфюмерист Йохан Мария Фарина, чието изобретение предизвика вълни в периода на рококо и подобри репутацията на града.

Можете да посетите само на 45-минутна обиколка с екскурзовод, по време на която ще влезете в трезорите, където кедрова бъчва е оцеляла в продължение на 300 години и ще видите меден апарат и лабораторно оборудване, които са верни копия на вида, използван от Фарина.

Също така ще видите как се създава одеколонът днес и тъй като ароматът не е регистрирана търговска марка, има представяне на имитации, които можете да сравните с истинското нещо.

19. Имхоф – Музей на шоколада – Imhoff-Schokoladenmuseum

Работи в сътрудничество с марката шоколад Lindt & Sprüngli, Имхоф – Музей на шоколада е една от най-големите световни атракции в своята област.

Експонатите постигат баланс между образователни подробности за произхода на шоколада и начина, по който се отглежда какаото, и удоволствието да видите как се прави шоколад пред очите ви.

Има висок три метра шоколадов фонтан, в който вашият водач ще потопи вафли в течния шоколад, за да опитате.

Музеят разполага и с „тропикарий“, отглеждащ какаови дървета в стъклен куб, сребърни мезоамерикански съдове за шоколад, както и съкратени версии на машини за приготвяне на шоколад, демонстриращи как се произвежда любимото лакомство на всеки.

20. Зоопарк в Кьолн – Cologne Zoo

Създаден през 1860 г. Зоопаркът в Кьолн се отличава с това, че е една от най-старите, както и една от най-актуалните атракции за животни.

Има зали, които са били тук от 1800 г., заедно с нови съоръжения, които се въвеждат през цялото време, като обширния азиатски слонов парк.

Зоологическата градина има повече от 10000 вида и е специализирана в примати като бонобо, горили, тамарини, орангутани и застрашения златокорем капуцин.

Повече от 10 000 животни живеят в зоопарка в Кьолн – Това е повече от почти всеки друг зоопарк в Германия. Просторни терени и паркове, грандиозни къщи за животни – и един от най-големите паркове за слонове в Европа. Зоологическата градина в Кьолн има какво да предложи.

Ако проверите графика, има поетапно хранене през целия ден за пингвини, морски лъвове, сурикати, видри, хипопотами, а също и пираните в аквариума.

21. 1. ФК Кьолн – 1. FC Köln

След като Световното първенство през 2006 г. бе присъдено на Германия, 1. ФК Кьолн започна да ремонтира своя стадион за състезанието.

Настоящият RheinEnergieStadion с капацитет 46 698 е сред най-добрите стадиони в Бундеслигата, както за атмосфера, така и за начина, по който нивата се спускат точно до крайните линии на терена, поставяйки зрителите на върха на действието.

За феновете на футбола посещението на един от 17-те домакински мача е целодневно изживяване, което започва от баровете на привържениците и продължава на стадиона, където преди мача феновете на „Billy Goat” изпълват своя химн „Mer stonn zo dir FC Kölle” на крайречния диалект на мелодията на The Bonnie Banks o’ Loch Lomond.

22. Разходка с лодка по Рейн – Boat Trip on the Rhine

Разходка с лодка по Рейн - Boat Trip on the Rhine
снимка; Pixabay

На левия бряг на Рейн при моста Хоенцолерн има пристанища, където можете да се качите на лодка за круиз по легендарната река Рейн.

Има три компании, които предлагат панорамни обиколки на града (KölnTourist, KölnDüsseldorfer и Colonia), но ако резервирате с туристическия борд, ще платите една цена и след това можете да изберете компанията, с която искате да се возите.

Маршрутът, който повечето хора поемат, е на юг до старата рибарска общност на Роденкирхен на едночасов круиз, който минава покрай катедралата, кулите на стария град, новия квартал Райнаухауфен и под общо четири моста, всеки с интересни интересни неща.

23. Игрален турнир – Gamescom

Изложбената зала Koelnmesse е мястото, където всеки август се провежда вторият по големина търговски панаир в света за интерактивна електроника.

В продължение на четири дни Gamescom приема около 350 000 посетители и е домакин на повече от 900 изложители.

Тълпите се появяват за първите в света съобщения за предстоящи издания и възможността да изпробват игри и технологии в процес на разработка.

Има всякакви забавления, ориентирани към видеоигри, включително концерти и изяви на звезди като Владимир Кличко и Тони Хоук.

За да даде представа за нарастващия си статут, Ангела Меркел се появи, за да открие Gamescom 2017.

24. Коледен базар Кьолн – Weihnachtsmarkt Köln

Повечето градове пускат пазари в подготовката за Коледа.

Но Кьолн върви допълнително, тъй като едва ли има обществено пространство в центъра, което да няма някакъв вид пазар и дейност с коледна тематика.

За илюстрация, около катедралата има група кабини, до сцена за музика на живо.

На Heumarkt градът изгражда пързалка за кънки, докато Markt der Engel (Ангелски пазар) е малък град с колиби в стил хижа, осветени от панаирни светлини, продаващи лакомства на Neumarkt.

Това обаче не е почти края, тъй като за децата има село за Свети Никола на Rudolfplatz, а точно зад ъгъла е оживен гей и лесбийски пазар на Christmas Avenue.

Друг пазар до Музея на шоколада на Рейн е сладко място за отпиване на Glühwein и хапване от Lebkuchen.

И дори сега все още сме на върха на зимния айсберг на Кьолн.

25. Кьолш и Халве Хан – Kölsch and Halve Hahn

Ако искате да впечатлите хората в традиционните за Кьолн Kneipen (пъбове), можете да поръчате Kölsch (бира) и Halve Hahn (ръжен хляб и сирене гауда). Kölsch е местната напитка в Кьолн, горно ферментирала бира, направена от малц Pilsener и със сламен цвят.

Ще дойде студено, в малки чаши от 20 cl и е много гладко и годно за пиене.

Излишно е да казвам, че има много други разновидности, ако искате да сте по-приключенски.

Halve Hahn (буквално, половин петел), обикновено е по-изкусен, отколкото звучи.

Вашето меко ръжено руло ще бъде с масло, домати, нарязан лук и щедри парчета гауда, които можете да сглобите, както желаете.

 

 

 

 

 

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации