Новини

С пищен парад отбелязаха Деня на мъртвите в Мексико

Мексико отбеляза Деня на мъртвите с пищен парад в едноименната столицата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хиляди хора излязоха в събота по улиците, за да наблюдават шествието, в което участие взеха маскирани танцьори, музиканти, както платформи с различни фестивални фигури.

Те преминаха по булевард „Пасео де ла реформа“, стигайки до историческия централен площад на града.

В парада се включиха танцьори, маскирани като скелети, с изрисувани черепи по лицата, както и с костюми, типични за коренните жители. Миризма на тамян от копалова смола се носеше по маршрута на парада.

Група барабанисти-скелети свиреха самба, а на метри от тях танцьори се въртяха с дългите си поли в цветове, подобни тези на крилата на пеперудите монарх, които по традиция се връщат в Мексико около Деня на мъртвите, за да прекарат зимата в страната.

Имаше участници, облечени в многоцветни рокли „Катрини“, наподобяващи известна героиня-скелет, създадена от Хосе Гуадалупе Посада през 1910 г.

Хиляди превзеха улиците на Лондон заради новогодишния парад „LNYDP“

Честванията в Мексико започват на 31 октомври, когато се почита паметта на жертвите на катастрофи. Продължават на 1 ноември, когато семействата си спомнят за починалите в детска възраст, а на 2 ноември е поменът за останалите покойници, припомня Асошиейтед прес. След това е и превърналият се в традиция парад за Деня на мъртвите.

Подобни паради не са част от традиционното отбелязване на Деня на мъртвите в по-голямата част от страната, въпреки че в южния щат Оахака празненствата, известни като „муертеадас“ включват подобна атмосфера, отбелязва Асошиейтед прес.

В мексиканската столица парадът води началото си от снимките през 2015 г. на филма за Джеймс Бонд „Спектър“, като първите сцени на лентата са снимани в Мексико сити. В продукцията агент 007 преследва злодей през тълпи от празнуващи по време на шествие на хора в костюми на скелети и с движещите се платформи. Успехът на продукцията накара местните власти да правят всяка година подобно дефиле от 2016 г. насам.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button