Новини

Наемът в този германски град остава непроменен повече от 500 години

В Германия има един град, наречен Фугерай (Fuggerei), където наемът остава един гулден на година – еквивалентно на 0,88 евро – от 1521 г. насам. Това са малко повече от 500 години.

Фугерай е град в града Аугсбург, Бавария, който се състои от 67 къщи, разделени на 142 апартамента, църквата „Сан Марко“, и административна сграда. Плюс около 150 жители.

Изглежда твърде хубаво, за да е истина – но това е място, на което инфлацията не се отразява по никакъв начин.

Фугерай е основан през 1521 г. от Якоб Фугер Богатият (1459-1525) за нуждаещите се жители на Аугсбург – и оттогава е постоянно обитаван. Якоб става изключително богат от търговия на благородни метали. Неговото наследство е най-старият съществуващ социален жилищен комплекс в света.

И до днес хора с ниски доходи могат да живеят там срещу удивително ниския годишен основен наем благодарение на основаната от Якоб фондация – плюс три ежедневни молитви. Тоест трябва да сте католици.

Фугерай заема ограден парцел с площ около 15 000 квадратни метра точно до центъра на Аугсбург. Достъпът е през някоя от петте порти, които се затварят с резета в 22:00 часа всеки ден.Възможно е да направите обиколка с екскурзовод на града. Входната такса? Шест евро и 80 цента – или около седем пъти годишния наем.

Атракциите включват два музея, бункер от Втората световна война и „резиденция“ – апартамент, който показва какъв е животът на хората, които живеят там.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button