Новини

С множество събития Русе отдава почит на Баба Тонка

Двудневно събитие в чест на голямата българка Тонка Обретенова по повод 130 години от смъртта й ще се състои на 25 и 26 март в Русе. Организатор е Сдружение „Български щит“ с подкрепата на Община Русе.

„Останала в народната памет като Баба Тонка, през бурните години на революционно дело в България смелата българка превръща дома си в сборище на революционери, а синовете си изпраща без сълзи един подир друг да се борят за свободата българска. Наричана от самите турци „Майка на бунтовниците“, Баба Тонка оказва всякаква подкрепа на революционерите – от превръщане на дома ѝ във военен щаб, до изпращане на храна и лекарства в затвора, от укриването на апостоли до събиране и съхранение на костите им, за да е вечна паметта им.

С разнообразие от дейности ще бъде отдадена заслужена почит на жената, превърнала се в свещен образ на Българската майка“, казаха организаторите.

Програмата ще се проведе в два дни. От Регионалния исторически музей обаче уточниха, че посещенията в музейните обекти няма да бъдат със свободен достъп. На основание чл. 187 (4) от Закона за културното наследство, относно необходимостта от осигуряване на безплатен вход за посещение на музеен обект един ден в месеца, през месец март с вход свободен бе отворен Пантеонът на възрожденците.

В Русе почетоха Ангел Кънчев с възстановка на дружество „Традиция“

През останалите дни музейните експозиции работят с установено работно време и цени, приети с решение на Общински съвет – Русе, които могат да се видят в сайта на Русенския музей.

Денят за свободен вход през месец април ще бъде определен със заповед на директора на културния институт в началото на следващия месец и качен на сайта на музея в секция „За посетители“.

Ето и програмата:

Събота, 25.03

10:45. Посещение на Ивановските скални църкви, разположени в красивия каньон на природен парк Русенски Лом. Там ще разгледаме различните църкви, параклиси и килии на повече от 8 века.

14:00 Открит урок по алпинизъм в Басарбово

Неделя, 26.03

08:00 Обща и специализирана физическа подготовка в зала по бойни изкуства

строева подготовка – запознаване със строя, поведението на личния състав при придвижване и на място, отдаване на почит и поклон пред светини;
• обща физическа подготовка – издръжливост, пъргавост, сила;
• самозащита без оръжие – страйкинг (удари с ръце и крака), клинч (хвърляния) и борба (партер, ключове).
12:00 Официална церемония пред Паметника на Свободата

– фолклорна програма с участието на Народен хор при Национално училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе

– полагане на венци

12:30 посещение на паметника на Ангел Кънчев и Къщата музей на Баба Тонка с беседа, подготвена и изнесена от историк.

Събитията са подходящи за деца и семейства.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button