27.3 C
София
четвъртък, септември 21, 2023
spot_img
ruse русе

В Русе почетоха Ангел Кънчев с възстановка на дружество „Традиция“

На възпоменателна церемония днес русенци отбелязаха 151 години от смъртта на Ангел Кънчев.

На брега на река Дунав – между Вития мост и Морска администрация, Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“ представи възстановка в памет на саможертвата на ненавършилия 22 години революционер.

По-късно шествието от ученици и граждани потегли към паметника на Ангел Кънчев на ул. „Славянска“, където реч по повод годишнината произнесе и заместник областният управител Детелина Ачева.

Започна дългоочакваният ремонт на Семизовата къща в Русе

Ангел Кънчев умира на 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. В деня на смъртта си Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е предаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В Русе има два паметника на революционера – в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

сливен
alexandra travel

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни публикации