НовиниФестивали и традиции

Защо в деня на Св. Патрик всичко е в зелено

Извадете вашето зелено! Денят на Св. Патрик – който се отбелязва на всеки 17 март – е пълен с паради, талисмани за късмет и всичко зелено. Хората в Ирландия се обличат в костюми, за да отпразнуват деня на Свети Патрик. Събитието започва като религиозен празник, но с течение на времето се превръща в празник на ирландската култура, пишат от National Geographic.

Кой е Св. Патрик?

Свети Патрик е покровителят на Ирландия, който обаче не винаги е живял в там. Патрик е роден във Великобритания през четвърти век и пристига в Ирландия едва на 16 години, когато е изпратен да работи в страната.

След като пристига, Патрик започва да се интересува от християнството и започна да учи другите на религията. Твърди се, че той е превърнал много от жителите на страната в християни и сега Денят на Свети Патрик се празнува в деня, в който се предполага, че Патрик е починал.

Митове и легенди

Свети Патрик е бил реална личност, но някои от традициите, свързани с него и празника, всъщност са митове. Например, често ще видите четирилистната детелина на Деня на Свети Патрик. Въпреки това, според легендата, Патрик използва трилистна детелина като част от своите учения. Въпреки че е възможно на трилистника да порасне четвърто листо, четирилистната детелина се смята просто за символ на късмет.

Как да прекараме страхотен уикенд в Дъблин

Друга легенда гласи, че Патрик е прогонил всички змии от Ирландия, а тези същества всъщност никога не са живели в страната. Много животни, срещащи се в Европа и Северна Америка, не живеят на остров Ирландия, защото океанът ги държи далеч.

Защо зелено?

Ирландия е остров с листни дървета и тревисти хълмове и затова понякога я наричат Изумрудения остров. Но цветът, който хората първоначално свързват със Свети Патрик, е син! (Някои древни ирландски знамена дори имат този цвят.) Зеленото е въведено в празненствата за Деня на Св. Патрик през 18 век, когато трилистника (който, разбира се, е зелен) става национален символ. Поради популярността на трилистника и пейзажа на Ирландия, цветът остава на празника.

Зеленото също е цветът, в който се обличат митичните феи, наречени леприкони. Но приказките за леприконите датират отпреди да се появи зеленото: феите за първи път са описани като облечени в червено.

Днешните традиции

Леприконите са една от причините да носите зелено на Деня на Св. Патрик или рискувате да бъдете ощипани! Традицията е свързана с фолклора, който казва, че носенето на зелено ви прави невидими за леприконите, които обичат да щипят всеки, когото видят. Някои хора също смятат, че този цвят ще донесе късмет, а други го носят в чест на ирландския си произход. Нищо чудно, че зелените декорации могат да се видят навсякъде – река Чикаго в Илинойс дори се боядисва в зелено всяка година, за да отпразнува празника.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button