Френски ресторанти изискват минимален разход от над 5000 долара за маса и отказват резервации на посетители, които не са похарчили достатъчно при последното си посещение, съобщава Business Insider.
През тази година напрежението между ресторантите и клиентите относно практиките за даване на бакшиши и допълнителните такси се покачи.
Разпространението на цифровите системи за плащане направи искането на бакшиши от клиентите повсеместно. Възможно е някои бизнеси да се придържат към искането на бакшиши, за да покрият разходите за по-високи заплати на служителите си.
Докато някои ресторанти начисляват такса след такса към сметките на посетителите, като например такси за сигурност, такси за карти и административни такси, други се опитват да си осигурят най-големите сметки за хранене, като проверяват резервациите, за да дадат приоритет на по-платежоспособните посетители и на връщащите се клиенти, предава сайтът Бизнес Новините.
Ресторант в Созопол иска 19 лева за рибена чорба
Някои ресторанти в Сен Тропе съобщават на клиентите си, че резервациите струват над 1500 долара на човек и над 5000 долара минимален разход за маса, съобщиха клиенти пред вестник „Ница Матен“, а „Гардиън“ също информира за това по-късно.
Някои от тези ресторанти също така изискват по-големи бакшиши или категорично отказват резервации на клиенти, които се връщат отново и които не са направили достатъчно високи сметки при последното си посещение.
Кметът на Сен Тропе, Силвия Сири, е започнала да се занимава с тези практики на ресторантите. Сен Тропе, едно от най-скъпите места за живеене във Франция, е и популярно място за почивка на чуждестранни туристи и знаменитости.
Кое е най-трудното за резервиране заведение в света
„Тези практики са отблъскващи – за курорта и за нашите клиенти, но също така и за местните хора“, казва Сири пред “Ница Матен”. „Вече ни изгониха от апартаментите ни, а съвсем скоро ще ни изгонят и от ресторантите ни – няма да можем да се храним навън“.
Сири заяви пред вестник “Ница Матен”, че ще започне разговори със собствениците на ресторанти и предупреди, че ресторантите могат да загубят лиценза си, ако бъдат признати за виновни в „изнудване и организиран рекет“ и „незаконно съставяне на бази данни“ за клиентите.