Новини

Пустинята Атакама стана гробище за дрехи

До неотдавна Атакама бе прочута като най-сухата пустиня в света, но вече е печално известна с друго. Тя е затрупана с тонове изхвърлени дрехи, които са променили изцяло пейзажа и са компрометирали екосистемата. Едно уникално място, което трябва да бъде съхранено, де факто се е превърнало в гробище на т. нар. бърза мода.

Именно в Атакама се озовават всички тези употребявани или в някои случаи практически нови дрехи, зад чието производство се крият истории за злоупотреби и експлоатация във фабриките на страни като Китай и Бангладеш.

Наскоро тези огромни купчини дрехи в чилийската пустиня дори бяха увековечени от сателитни снимки. Разпространените в социалните мрежи изображения от американския стартъп „Скайфай“ (Skyfi), който предоставя опция да се поръчат сателитни снимки в реално време, са шокиращи, пише италианското екологично издание „Грийнми“, цитирано от БТА.

Горчивата истина е, че ситуацията на най-голямото сметище за дрехи е извън контрол и последиците са опустошителни.

Огромна рисунка се появи в пустинята на Оман

Пустинята Атакама се намира в северната част на Чили – между Андите и Тихия океан, като до т. нар. Втора тихоокеанска война (1879-1883) е принадлежала на Боливия. Тя е едно от най-сухите места на планетата и е изложена на постоянното влияние на високо атмосферно налягане и студеното Перуанско течение, които възпрепятстват валежите. Атакама притежава сурова красота и е известна като едно от най-подходящите места за наблюдение на нощното небе.

Човешката намеса обаче е напът да унищожи и този природен феномен.

„Сателитната снимка на купищата дрехи в чилийската пустиня Атакама поставя нещата в лоша перспектива“, коментира екипът на „Скайфай“. „Мащабите на натрупването и замърсяването са видими от космоса и са ясен знак, че е необходима промяна в сектора на модата“.

Откъде идва тази гигантска планина от дрехи?

Има десетки тонове дрехи, които вече са неизменна част от най-сухата пустиня на планетата. Как обаче се озовават именно на това място? От почти 50 години Чили, който е основен потребител на облекло в Латинска Америка, се е специализирал в препродажбата на употребявани дрехи и аксесоари, които идват от Азия, Европа, САЩ и Канада и в по-голямата си част се произвеждат в китайските текстилни фабрики.

Когато облекло от стари колекции или дрехи втора употреба остане непродадено, то бива транспортирани до чилийското пристанище Икике, където се сортира, за да бъде препродадено в Латинска Америка. Стотици тонове обаче – около 40 000 годишно – се изсипват в пустинята като отпадъци.

Пустинята Атакама „съхранява“ това, което светът вече не носи. Бързата мода е създала своето гробище в най-сухата зона в света, потвърждавайки още веднъж, че бързото потребление на облекло с очевидно по-ниските си цени допринася значително за замърсяването на планетата.

Положението се усложнява и от опасните пожари, които избухват често и изпускат в атмосферата токсични субстанции, имайки предвид, че голяма част от дрехите и обувките са изработени от пластмасови материали. Истинска екологична бомба със закъснител, която никой досега не се е опитал да обезвреди.

Саудитска Арабия изгражда мега ски курорт в пустинята

Налице са все пак редица инициативи по света, които се опитват да спрат възхода на бързата мода, подтиквайки големите марки да преразгледат своите процеси. Точно в Чили например компанията „Екофибра“ (Ecofibra) популяризира кръговата икономика, преобразувайки текстилните отпадъци, които замърсяват пустинята Атакама в екологични панели за топло и шумоизолация.

Чилийската организация с нестопанска цел „Дезиерто вестидо“ (Desierto Vestido) също се бори с текстилните отпадъци, насочвайки прожекторите към този проблем и информирайки обществеността за влиянието върху околната среда на тези отпадъци, за да насърчи колективното участие за решаване на проблема в целия регион.

Всъщност дрехите замърсяват през целия процес на създаването си – от добива на суровини до производствения процес, преминавайки през голямата дистрибуция до края на жизнения си цикъл. Прекомерното и краткотрайно потребление на дрехи увеличава обема на сметища като това в пустинята Атакама.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button