Макар и да произхожда от Югозападна Франция, червеният винен сорт Малбек е истински фаворит в Аржентина. Там той е пренесен през 1852 година от Бордо и с него сега са засадени около 25 хиляди хектара. Това аржентинско вино се смята за най-доброто в целия свят, произведено от тъмния сорт. 75% от насажденията с Малбек се намират в Аржентина.
Отглеждат го и в цяла Латинска Америка, най-много в Чили, Боливия и Мексико. За това сортът присъства в много от предлаганите у нас чилийски вина. Отглежда се още в САЩ, Австралия, Северна Италия, Поругалия, Нова Зеландия, ЮАР и Канада. За този сорт може да се каже, че има сериозна история и география.
Това иначе непретенциозно грозде има среден растеж на лозите, които са топлолюбиви и неустойчиви към ниски температури и замръзване. Отличава се с малки до средно конични по форма гроздове, със средна плътност. Закръглените зърна имат тъмносиня, почти черна ципа с плътен восъчен налеп, но пък месото е изключително сочно.
Приготвените от сорта вина са по правило висококачествени. Отличават се с плътен пурпурен цвят, богат вкус и наситени аромати.
Имат мека приятна танинова структура, а предпочитани са за комбинирани с по-леки сортове като Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло.
Според експертите е добре сортовото вино Малбек да отлежава в дъбови бъчви, за да се подобри структурата на виното и да се увеличи потенциалът му за развитие. Отлежаването на Малбек е сложен технологичен процес и изисква доста специфични климатични условия. Именно на тази подробност наблягат винените експерти, когато сочат Аржентина за лидер при вината Млабек.
Сортът е известен още като компонент за „Бордо копаж“. Така се нарича всяка комбинация от червени винени сортове грозде, характерни за района на Бордо. Терминът „Бордо копаж“ обаче не е част от официалните класификации и не се изписва върху етикетите, въпреки че може да бъде открит на контраетикети. Той често се използва сомелиери и винени експерти при професионалните им контакти.
Колкото до теориите, всеки дава различно вино и при този сорт. Няма как да звучат еднакво европейските продукти и произведените в Латинска Америка вина. Винените експерти описват френския Малбек като по-гъсто, малко по-грубо вино с повече танини. Артенският вариант пък е по-зряло, сладко, сложно и в същото време се пие по-лесно в сравнение с френския. Виното Малбек се поднася към ястия с патешко, агнешко и говеждо, пилешки бутчета, телешки стек. Отлично се комбинира с гъби, синьо сирене и ястия с кимион. Подходящи са и подправки с леко опушен вкус – смрадлика, мащерка, пушен червен пипер, розмарин, магданоз. Може да го поднесете с печени зеленчуци, от сирената Малбек най-добре се съчетава с полутвърдо краве и козе сирене. С каквато и храна да го сервирате неговата идеална температура е 21 градуса, пише „Галерия“.