СвятФестивали и традиции

При минус 20 градуса: В Канада се състезават с кану по лед

Едва ли бихте дръзнали да участвате в подобен празник, но в Квебек той е дългоочакван не само за зрителите, но и за тези смелчаци. Канута се подреждат в подножието на стария град Квебек в Канада. 50 отбора се готвят да се справят смело с опасните ледени плочи и вихрените течения. След подаден стартов сигнал, те се спускат по замръзналата повърхност на реката, като използват обувки с метални шипове, за да бутат лодките.

Това не е експедиция или спасителна мисия. Тези атлети участват в едно от най-екстремните състезания на планетата.

С каяк около остров Капри – тайни плажове и пещери

Надпреварата по трасето с дължина 3,2 км е част от Зимния карнавал в Квебек, който е един от най-големите фестивали по това време на годината в света. Той събира хиляди в провинцията всеки февруари. Но 10-дневният фестивал е нещо повече от гигантско парти. Първият карнавал се провежда през 1894 г., а през 1955 г. се превръща в ежегодна традиция. Предлагат се най-различни дейности и атракции – от местна храна, музика и култура до събития, като например състезанията с ледени канута.

След кратка ваканция заради пандемията, състезателите се завръщат на река Сейнт Лорънс за първи път от три години насам. Те се придвижват с неимоверни усилия от пристанището на Квебек до град Леви на отсрещния бряг на река Сейнт Лорънс и обратно. Част от маршрута включва бутане на лодките през леда, а другата – гребане през ледените води. Състезанието датира от началото на европейската колонизация на Северна Америка и вече се е превърнало в спорт и дори има лига. Като отборно начинание успехът е преди всичко въпрос на стратегия, дори не толкова на физическа сила.

Как да прекосим Босфора с кану

Тази година състезателите бяха изправени пред особено тежки условия. Обилен снеговалеж, намалена видимост и температури, близки до -20 °C. Въпреки това някои от тях не носеха шапки или ръкавици в екстремните условия.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прегледай също
Close
Back to top button