БургасНовини

Превърнаха Водната кула в Поморие в Музей на рибарския поминък

Опасната стара сграда на някогашната Водна кула в Поморие вече е превърната в красив Музей на рибарския поминък. Кметът на община Поморие Иван Алексиев официално откри новия арт комлекс в присъствието на заместник-кмета Янчо Илиев, мениджъра проекти Георги Петков, директора на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев, Валентин Продромов – председател на местното рибарско сдружение и рибари.

Дейностите бяха финансирани по Договор за безвъзмездна финансова помощ, подписан между Община Поморие, Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 и МИРГ Поморие. При изпълнение на проекта за реконструкция на разрушеното и опасно съоръжение бяха изградени панорамна площадка и технически зони, бе обособена мултифункционална зала за експозиция на различни елементи, свързани с историята на града и рибарството, представени на интерактивни мултимедийни екрани. Извършено бе и благоустройство на дворното пространство.

„Щастлив съм, че Поморие се сдоби с още един обект, разкриващ повече за миналото, но и за настоящето на нашия град и за препитанието на хората в него. Това ще бъде един жив музей, защото рибарството в Поморие го има и ние полагаме усилия, за да спомогнем развитието на този поминък и за да улесним работата на рибарите. Всеки посетител ще може да се запознае с историята и да научи любопитни факти за занаята. Освен това обектът е с такава локация, че посетителите ще имат възможност да се разходят до близкия вълнолом или до рибарското пристанище, за да видя на живо как се лови вкусна риба.“, каза пред БНР кметът Алексиев.

6 забележителности край Бургас, които трябва да видим

Паралелно с този, ще се изпълни и проект за цялостна реконструкция на съществуващите в близост до водната кула обекти (складове и гаражи) с цел превръщането им в арт ателиета за приложно и изящно изкуство.

Предстои обогатяване на музейната експозиция, както и създаване на занаятчийски ателиета с тематика „Рибарството – култура и бит на рибарите“. Местните рибари от рибарско сдружение „Нептун“ направиха дарение – автентична дървена лодка, която скоро също ще намери място в музея.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button