БургасБългария

6 забележителности край Бургас, които трябва да видим

Бургас е сред най-красивите и обичани български градове. Всяко лято улиците на черноморския град преливат от гости заради плажовете и културните събития. Ако разполагаме с повече време, може да се разходим и до някое от близките райски кътчета в областта, които привличат с различни атракции.

Музей на солта

Единственият музей на солта на Балканите се намира у нас. Разположен е в старата част на черноморското градче Поморие, точно между Поморийското езеро и солниците. Музеят е открит през 2002 година и представя древна технология за производството на сол, чрез слънчевите изпарения на морската вода. Специализираният музей дава уникалната възможност на своите посетители на живо да се запознаят с процеса на добиването на поморийската сол.

Музеят е оборудван със съвременна видео и аудио техника, но е запазил автентичния процес на анхиалския метод за добив на качествена сол. Тематичния музей представлява изложбена зала и работещи солници разположени на площ от двадесет и пет декара. В експозиционната зала са изложени единствените по рода си снимки от миналия век, разказващи за историята на солодобива по тези земи. Тук са показани автентични макети, инструменти и съоръжения на соларите от миналото.

Според твърденията на наши историци, солниците съществуват още от V в. Пр. Хр. В миналото солта е била много скъпа и ценна придобивка, защото се е намирала рядко, а и добивът й не бил лесен. Преди съществуването на парите именно солта е служила за разменна монета, дори е била по-известна под прозвището „Бялото злато”. Добивът на сол по тези земи е древен занаят и майсторлък, предаващ се от поколения на поколения.

Работи всеки ден от понеделник до петък от 8 до 18 часа.

Банята на Сюлейман Великолепни

Гостите и жителите на община Бургас имат възможност да се докоснат до прекрасната баня, която е на един от най-известните османски владетели – Сюлейман Великолепни.

Днес тя е напълно възстановена  и има уникален вид, разказващ история. Намира се в древния град Акве Калиде, който е открит край Бургаските минерални бани.

Работно време: 8.30 до 17.30 ч всеки ден.

банята на сюлейман
Снимка: Pixabay

Археологически резерват Деултум – Дебелт

Археологически резерват Деултум – Дебелт се намира на 15 км западно от Бургас, в землището на средецкото село Дебелт. Деултум е единственият археологически обект на територията на страната със знак „Европейско културно наследство“. Според източници името на древното селище има тракийски корен и означава „място между две блата“. Античният град Деултум е обявен за национален археологически резерват през 1988 г. Преди 32 години за първи път започват археологически проучвания на района, които продължават и до днес.

Деултум – Дебелт е било антично селище, възникнало по времето на римския император Веспасиан (69-79 г.) . на мястото на старо тракийско селище от от VІІ в. пр. Хр. В римската колония са били заселени военни ветерани от Августовския легион, участвали в потушаването на въстанието в Юдея. Ветераните били възнаградени за отличията си със земя на територия между днешните Мандренско и Бургаско езера. Заради стратегическото си местоположение, Деултум бързо става важен търговски център, като по време на династията на Северите селището е в разцвета си.

5600 тона пясък съживяват динозаврите в Бургас

Площта му достига повече от 250 дка, изгражда се улична мрежа и инфраструктура, издигнати са множество храмове, а по времето на император Септимий Север е изграден и храмът на императорския култ. Градът дори е имал собствени емисии от бронзови монети, част от които са намерени при археологическите проучвания и могат да бъдат видени в Музейната част на резервата. Деултум – Дебелт се превръща в голям стопански център – развиват се риболовът, селското стопанство, множество занаяти, металургията и най – вече търговията, а през средните векове се налага като едно от най – големите пристанища със стратегическо значение. Деултум – Дебелт е превзет през 812 г. от войските на хан Крум, който изселва населението му и в града се заселват прабългари.

Селището бързо се налага като важен граничен пункт между Византия и България с антична митница, в която следващите 200 г. българските владетели са получавали годишен данък от византийските императори. Археологическите находки в района са много и безценни – открити са останки от римска баня, основите на дворец, множество храмове, няколко големи монетни съкровища, статуи, керамика, надписи, дребни находки, които можете да се видите както в Археологическия музей в гр. Бургас, така и на място в Археологическата база в с. Дебелт.

Работи от понеделник до петък от 9 до 17 ч.

Парк Росенец в Атия

Парк Росенец е известен още и под името „Отманли”, намира се в района на село Атия на 15 км. южно от град Бургас, разположен е на площ 22 хектара и има обособени два живописни плажа със ситен златист пясък, които предлагат на многобройните си туристи забавни атракции, приветливи ресторанти и уютни хотели.

Очарова с девствената си природа, с уникалната си многообразна растителност, с чистотата и неповторимия пейзаж, сред който можете да си направите пикник, да прекарате приятен уикенд и пълноценна почивка.

Храм „Свети Никола“ в Черноморец

На брега на красивото морско градче Черноморец има място, което задължително трябва да посетите. Храм „Свети Никола“ не е като другите църкви. Светинята е любима обител за стари и млади. Прекрачите ли вратите на храма веднъж, никога няма да забравите това място. Дворът на църквата е превърнат в истинска райска градина. Всеки сантиметър тук е дом на причудливо растение, а разнообразието им е впечатляващо. Лотоси, орхидеи, блатен ирис, лимонови дръвчета, киви, райски ябълки са само част от обитателите на това приказно място.

И към всичко това добавете неповторима гледка към морския бряг и скалите. Приказно, нали? Местните хора разказват, че мястото е било свещено векове назад. Според преданията тук е имало древно светилище с аязмо, известно с лековитата си вода. Друга легенда, свързана с храма, разказва как преди няколко столетия край бреговете на созополския залив се разбил гръцки кораб. Местните хора спасили корабокрушенците, а един от малкото оцелели предмети била иконата на Свети Никола – покровител на мореплавателите и рибарите.

Бургас отново впечатлява с коледната си украса

При тръгването си гръцките моряци оставили светинята тук, от благодарност и признателност към хората, спасили живота им. По – късно през 1858 г. бил съграден храм, носещ името на светеца, където иконата била изложена за поклонение. През 1995 г. в храма избухва пожар, който унищожава почти цялата сграда, а една от малкото оцелели реликви е отново иконата на светеца. Няколко години след пожара храм Свети Никола е възстановен с доброволния труд и средства на много българи, смолянски майстори изработват красивия дърворезбован иконостас.

Преди няколко години беше построен и уникален, красив параклис зад основната сграда на храма, на мястото на чудотворното аязмо. Храм Свети Никола е отворен всеки ден за всички християни, гости на града. Отворен е всеки ден.

Зоопаркът в Айтос

Разположен в северната част на айтовския парк „Славеева река”. Създаден е през 1969 г.

В зоопарка най-впечатляващи са мечките с малките игриви мечета, около тях се тълпят много от посетителите. Маймуните също задълго задържат вниманието на посетителите със своите номера. От клетките надничат редица бозайници. Сред птиците се откроява важно крачещият паун, фазанът, щраусът.

Край зоопарка има ловно стрелбище, етнографски комплекс, язовир, обособени са туристически пътеки.

Тук може да проверите работното време и цените на входните билети.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button