НовиниСвят

Кои европейски градове са най-евтини за есенна почивка?

Атина и Лисабон предлагат най-добрата цена за европейска есенна ваканция, според годишен доклад на Post Office Travel Money.

Уикенд почивките в Атина сега струват средно 240 евро – 15 процента по-малко от миналата година и наполовина от Париж, където цените са се повишили с 25 процента. Въпреки рязко растящите разходи, френската столица остава най-добрият избор за 25% от пътуващите.

Кои са най-добрите градове за посещение през 2022 г.

Въпреки че средните цени на хотелите се повишиха значително в Лисабон – от 43 евро на нощ през септември 2021 г. до 67 евро сега – слънчевият град на Португалия се нареди на второ място по стойност.

Не толкова изненадващо, Краков, Рига, Будапеща и Прага са следвани от Мадрид, Берлин, Дубровник и Рим. Това е първият път, когато Мадрид, Берлин и Рим се появяват в топ 10 на евтините дестинации.

Кои европейски градове са най-скъпи за посещение?

Според проучването Амстердам и Венеция са най-скъпите градове за посещение. Нарастващите разходи за настаняване поради недостига на легла допринесоха за повишаване на разходите в тези градове.

Докато разходите за настаняване са се повишили с 20 процента в 15 от 20-те изследвани града, те са отбелязали особено рязко увеличение в Амстердам (104 процента), Барселона (67 процента) и Париж (62 процента).

Разходите за хранене в ресторант обаче са намалели в половината от изследваните градове. Храната за двама в Атина е най-евтината средно на 45 евро срещу 162 евро в Стокхолм, където е най-скъпата.

Най-добрите дестинации в Европа през есента

Културните изживявания в Дубровник са най-скъпи, като посещенията на музей, галерия и исторически обект струват 66 евро.

Проучването взема предвид общата цена на едно пътуване, включително напитки, тристепенно хранене за двама с бутилка домашно вино, две нощувки с три звезди през уикенда, разглеждане на забележителности и градски транспорт.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button