Новини

Празникът на еленския бут отново събира хиляди гости в балканското градче

Десетото юбилейно издание на Празника на еленския бут отново събра десетки хиляди хора от цялата страна. По традиция еленчани канят гости отблизо и далеч да се докоснат до традициите на балканджиите и да опитат прочутия им деликатес. Водещите Ненчо Илчев и Мариета Петракиева дадоха на площад „Христо Ботев“ старт на проявите, които започнаха с молебен за здраве.

„Преди 12 години сложихме началото на тази идея, а сега е десетото юбилейно издание. Целта ни беше да възобновим традициите, да се връщат еленчани по родните места, да посрещнем гости и да демонстрираме качествата на нашите местни специалитети – те не са само еленски бут и филе, а сирене, кашкавал, мляко, мед, вино, билки и какво ли не… Празникът надхвърли мащабите, които очаквахме“, заяви в словото си при откриването кметът Дилян Млъзев, като пожела на всички прекрасно настроение.

елена еленски бут празник
Снимка: Faiton.bg

Еленският бут има само три съставки – свинско месо, сол и балкански еленски въздух. Това е тайната му и всички останали имитации нямат нищо общо с автентичната рецепта. „Причината е типичния климат, който имаме в Елена – специфично въздушно течение, което прави бавното зреене и съхнене на месото. Оттам идва неговият специфичен вкус. И не на последно място – традициите, които ние пазим от поколения назад“, разкри тайните на вкусния деликатес Мартин Трухчев. После започнаха изпълненията на формацията на прочутия проф. Илия Илиев.

елена еленски бут празник
Снимка: Faiton.bg

Малко преди това вече въздухът носеше ароматите от касапския кът, където бе възстановката „Тайните на касаплъка“. Касапите опърлиха прасето, остъргаха го, „сапунисаха“ го, за да стане кожата тънка и крехка и да може веднага да се консумира. После го разфасоваха и първите мръвки отидоха към скарите за печене. Кметът Дилян Млъзев лично обръщаше пържолите на скарата, а за настроението се погрижи оркестър „Калофер“.

елена еленски бут празник
Снимка: Faiton.bg

„Хората си произвеждат домашни бутове, макар че вече не се гледат толкова прасета като в миналото, защото изискванията са завишени. Най-хубавото е, когато се събере родата, съседите, да се заколи прасето, да се „оправи“, да се извадят бутовете, врата, рибиците, да се осолят и след това да се седна, хапне, пийне и попее… Ние обичаме да посрещаме гости, богатата програма продължава три дни. Заявките бяха за много посетители, няма свободни места по хотелите и къщите за гости. Много еленчани, които живеят другаде, също са си дошли“, сподели Дилян Млъзев.

елена еленски бут празник
Снимка: Faiton.bg

Хиляди се тълпяха пред щандовете и скарите, разположени из целия град. Имаше и игри с публиката, обявени бяха победителите от конкурса „Най-добрите майстори на еленски бут и домашно вино“. На централния площад имаше изпълнения на Мариета Петракиева и скечове на Ненчо Илчев, след което стартира концертът на Жоро Любимеца. Кулминацията на празника ще са изпълненията на Николай Славеев с Гайдарски състав „Воеводите“ и ПТФ „Пловдивъ“, пише „Янтра днес“.

елена еленски бут празник
Снимка: Faiton.bg

В парка при Бакаловата къща беше подредена фотоизложбата „Празникът на еленския бут през годините“, а в 13.00 ч. започна „Традиция и модерност – десет вида ястия за вас“. В синдикалния дом пък бе детската програма – клоунада с пътуващ театър „Скрин“, фокусите на Ненчо, като веднага след това за малчуганите имаше почерпка. Около художествената галерия бе разположена кулинарната изложба базар „Вкусно и красиво“, а много емоции предизвика състезанието „Най-як балканджия“ с водещ Мартин Друмев.

В неделя празникът ще продължи с концерт на Ана-Мария, след което на сцената ще излязат еленските формации. Сред гостите в касапския кът отново ще е Иван Звездев, а следобед е концертът на Димитър Аргиров и Соня Чакърова.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button