Новини

Почивката в Гърция ще е до 30% по-скъпа това лято

Летният сезон в Гърция започна преди седмица, а цените в южната ни съседка започнаха да растат главоломно.

Регистрирано е средно покачване на цените през април с 10 процента. Производители и търговци прогнозират, че ръстът на цените още продължи и през лятото, за някои стоки – до 30% на сто.

Производителите публикуваха списък с категориите стоки, при които поскъпването достига до 30%.Сред тях са млечните продукти, тестени и рибни изделия. Освен при храната, покачване на цените ще има и при местата за настаняване. Това много ще засегне българските туристи, тъй като нашенците масово почиват в гръцки курорти.

Колко по-солено ще ни излезе морето в Гърция това лято

Към момента ядене за двама в среден клас ресторант в Гърция излиза около 45 евро. Скоро обаче тази цена ще се вдигне с около 10 евро.

Цената на капучиното средно е около 3-4 евро, а бирата около 4-5 евро, показва справка с сайта numbeo. Литър бензин върви около 2,10 евро.

Ако сте на свободна консумация и пазарувате от магазин, също няма да ви излезе евтино. Литър мляко струва средно 1,40 евро, килограм домати са около 1,80 евро, сиренето е 10 евро килото, килограм пилешко около 8 евро. Част от основните продукти се очаква да поскъпнат до 30% в следващите два месеца.

Според туроператори цените на нощувки също са вдигнати спрямо миналата година, като в активния сезон ще бъдат вдигнати още.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button