Новини

Платформа подпомага туризма в Хасково и Одрин

Създадена интернет платформа вече подпомага развитието на туризма в трансграничните области Хасково и Одрин, Турция. Географската информационна система (ГИС) по проекта „Транс – тракийска връзка“ (Cross–Thracе Connection) бе разработена в рамките на инициатива по програмата „Интеррег ИПП България – Турция“, съобщи Милена Трендафилова от „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ – Хасково, партньор по проекта с водеща страна Търговско-промишлена палата – Кешан, Турция, и партньор – Регионален исторически музей (РИМ) – Хасково.

Стойността на проекта бе 475 643 евро, а проектът бе инвестиционен, уточни Трендафилова. „Облачната“ ГИС-платформа е достъпна у нас чрез мобилните апликации Cross-Thrace Connection и Mapping Thracia, или на страницата на РИМ-Хасково.

В базата данни са включени по 80 културно-исторически и природни обекта в двете области Хасково и Одрин. Повечето от тях са популярни туристически дестинации, но има и такива, които се нуждаят от допълнителна социализация, обновяване и популяризиране, уточни Трендафилова.

Нова платформа улеснява пътуващите до Албания

По нейни думи, основната идея и цел е била да се повиши туристическият потенциал на включените в проекта обекти чрез използване на различни дигитални способи, което може да бъде от полза на специалисти, граждани и туристически агенции. Отпечатани са и каталози на хартия, които са налични в историческите музеи в Хасково и Кешан. Генералната роля на ГИС е да подобри обмена на информация между хората и да осигури условия както за развитието на устойчив туризъм, така и за промотиране на културата и традициите, предава БТА.

Навигацията на платформата позволява да се добие подробна информация за всеки туристически обект с неговото точно местоположение. Има възможност за следене и създаване на маршрути между различните обекти с данни за разстояние, време за пътуване и очертаване на маршрута.

Активирането на друг бутон прави възможни виртуални разходки на по девет забележителни места в България и Турция. Изготвени са и 3D модели на по седем обекта в трансграничния регион. Положителното е, че всяка община в него може да надгражда платформата не само с нови обекти, но и със значими за нея събития, посочи Трендафилова. Това може да стане след заявка до изпълнителите на проекта в двете страни.

В неговите рамки бяха осъществени и много срещи на експерти от двете страни на границата както у нас, така и в югоизточната ни съседка, допълни Трендафилова. Тя добави, че създадените трайни връзки между специалистите отварят поле за нови идеи и инициативи.

Жителите на Истанбул търсят спасение в Одрин заради земетресенията

Редом с платформата, в музеите в Хасково и Кешан вече действа атракция с „вълшебни“ огледала. Разположена в зала „Етнография“ в РИМ-Хасково интерактивна инсталация с добавена реалност предлага възможност на посетителите да се преоблекат дигитално в 10 народни носии от регион Хасково. Самото „огледало“ проследява движенията на посетителя и заменя неговите дрехи с носия от изложените в зала „Етнография“. По този начин посетителите имат възможност да се облекат дигитално в автентични костюми, някои над 100-годишни, без това да застрашава целостта на носиите.

Инсталацията в Кешан пък предлага на посетителите, освен народни носии от региона и облеклата на участниците в т.нар. мазни борби, които са типични за региона. Двете огледала са интерактивна иновация, която не се среща в музеите, безплатни са за употреба и се радват на огромен интерес от посетители от всички възрасти, подчертават от екипа на проекта. В бъдеще РИМ-Хасково планира да обогати дигиталната си колекция от костюми с още народни носии, както и с облекла от различни исторически периоди, които музеят съхранява във фондовете си.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button