Новини

Нова платформа улеснява пътуващите до Албания

В столицата Тирана беше представена платформата „еТранспорт“ (eTransport), която ще предоставя на туристите подробна информация за междуградския обществен транспорт в Албания.

Платформата е резултат от сътрудничеството между Министерството на туризма и околната среда и Главната дирекция на автомобилния транспорт и ще популяризира туризма в Албания.

Албания е новата модерна дестинация в света

Министърката на туризма и околната среда Мирела Кумбаро заяви днес, че информацията за обществения транспорт ще е полезна не само за 2,8 милиона местни жители, предаде албанската агенция АТА за БТА.

„Броят на чуждестранните туристи се увеличава, а информация за обществения транспорт липсваше. На туристите не беше предложена информация как да се придвижат от един град в друг, а не всеки идва с кола или пък може да наеме кола“, каза тя.

Кумбаро подчерта, че за първите девет месеца на тази година Албания е посетена от 6,5 милиона чуждестранни туристи, като броят им през октомври е с 31% повече спрямо октомври 2021 г.

Какво да видим и правим в Албания през зимата

Министърката на туризма отбеляза също, че голяма част от туристите през 2022 г. са млади хора.

„Тази година сред туристите, посетили Тирана, най-много бяха младите хора между 20-35 години. Това показва повишено желание за движение. До края на годината очакваме броят на чуждестранните посетители в Албания да надхвърли 3 пъти броя на местните жители“, каза Кумбаро.

Тя разказа и за още една дейност на правителството за подобряване на обслужването на туристите – почистването на околните пространства. По думите й в извънградските зони са събрани 126 000 тона отпадъци.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button