Класации

Назад във времето: 15 от най-старите градове в света, които може да посетим

Нашата чудотворна планета не е била обитавана от хора от самото начало, но тя е пълна с брилянтни градове с хилядолетна история. Много от най-ранните селища на човечеството са били изгубени от безмилостната апатия на историята, но най-старите градове на планетата демонстрират широка гама от култури и цивилизации.

И така, кой е най-древният град в света? Спорен въпрос, но може да намерите отговора тук. Покривайки всеки континент с изключение на Антарктида, това са най-старите градове в света. Е, тези, които всъщност можете да посетите. Нито един списък на най-старите градове в света не е пълен без Дамаск, смятан за най-старата столица в света, но бурната ситуация в Сирия го прави забранен за момента.

И в името на географската справедливост списъкът включва най-старите градове на всеки континент, което обяснява наличието на места на по-малко от 300 години. Възрастта е относителна, може да се каже.

15 от най-старите градове в света

Йерихон, Западен бряг

Винаги, когато се обсъждат най-старите градове в света, Йерихон присъства в разговора. Разположен на Западния бряг и недалеч от река Йордан, Йерихон е бил непрекъснато обитаван повече от 11 000 години, бил е важен търговски пост през по-голямата част от съществуването си и дори се споменава в Стария завет. Тук продължава да се прави история; Йерихон е първият град, даден на Палестина след Споразуменията от Осло през 1994 г.

Търсите евтина дестинация? Ето къде може да отидем с ограничен бюджет

Тук можете да видите къде е постил Исус, след като е бил кръстен от Йоан Кръстител. Планината на изкушението е мястото, където можете да отидете с кабинков лифт, който привлича посетителите през целия ден.

Сиан, Китай

Китай има много градове, които имат богата история, но малцина имат толкова голяма тежест, колкото Сиан. По-рано известен като Chang’an, Xi’an е бил обитаван повече от 3000 години и също е служил като столица на 13 династии (общо 73 императори). Не го наричат ​​родното място на китайската цивилизация без основателна причина.

Тук може да видите емблематичната Армия от теракотени воини.

Луксор, Египет

Луксор беше в новините наскоро, след като археолози откриха пълните останки от римски град, датиращ от преди 1800 години. Луксор не е непознат за значими исторически открития, тъй като в края на краищата това е мястото на древната египетска столица Тива. Луксор е мечтата на археолога, но има много неща, които случайните туристи да харесат.

Луксор често е описван като най-впечатляващия музей на открито в света.

Чолула, Мексико

Чолула е шеметна смесица от старото и новото, самите те са нещо като руска кукла в много новото и много, много старото. Чолула е основана около 500 г. пр. н. е. под формата на две села близо до водни източници на изток, развивайки се в модерното чудо от 150 000 души, които познаваме и обичаме днес. Чолула е известен с многото си църкви, както и с оживените пазари и поразителната колониална архитектура. О, и цялото нещо с „най-голямата пирамида в света“. Двата най-известни вулкана в Мексико, Попокатепетъл и Изтачиуатъл, осигуряват драматичен фон на всичко това.

Това са 7 от най-добрите градове за соло туристи

Най-голямата пирамида в света (по обем) е построена на четири етапа, които обхващат девет века (3-ти пр.н.е. до 9-ти сл.н.е.). Величествената Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios седи на върха на пирамидата, толкова живописна църква, каквато можете да намерите навсякъде в Мексико.

Аргос, Гърция

Аргос съществува от 1200 г. пр. н. е. Днес той е скъп регионален център с различни активности за своите посетители.

Древният театър Аргос е построен частично в скала. Събития и представления все още се провеждат тук днес, повече от 2300 години след построяването му.

Мултан, Пакистан

Няколко града твърдят, че са най-старите в Централна и Южна Азия, с толкова разнообразни места като Самарканд, Пешавар и Кандахар, които правят валидни твърдения, но археологическата магия в и около Мултан му дава предимство.  Градът на светците в Пакистан е красив град с много истории за разказване.

Мултан е пълен с гробници, но историческата крепост Мултан е акцентът, пише Timeout. Оригиналната крепост е построена тук между 800 и 1000 г. пр. н. е. и оттогава е била унищожавана и възстановявана няколко пъти. Това е наистина грандиозно произведение на историческата архитектура.

Пекин, Китай

Пекин има тенденция да се намира близо до върха на повечето списъци на най-старите градове в света. Един от най-големите градове на планетата, хаотичната столица на Китай също е една от най-старите на планетата с повече от 3000 години история зад гърба си. Нещо повече, разпростиращият се град е заобиколен от исторически паметници, включително Великата стена.

Храмът Tanzhe е най-старият в Пекин и е широко смятан за катализатор за първоначалното развитие на града.

Джене, Мали

Джене може да изглежда като част от снимачната площадка на филм, но този древен град е съвсем реално място, глинен град с истории на бреговете на реките Бани и Нигер. Djenné е бил обитаван за първи път около 2000 г. пр.н.е., но бурната история е видяла хората да идват и да си отиват. Същото важи и за туристите, въпреки че сегашният недостиг прави едно спокойно посещение. Не е точно най-лесният за достигане; Djenné е на осем часа път с кола от Бамако, въпреки че повечето посетители се приближават до древния град от Мопти на север.

Кито, Еквадор

Широко смятана за най-стария непрекъснато обитаван град в Южна Америка, столицата на Еквадор всъщност е първият град (заедно с Краков), получил статут на ЮНЕСКО за световно наследство в първоначалния списък през 1978 г. Само това ви казва колко добре е запазен историческият център на Кито, а пътуването до града е пътуване до испанските завоевания от средата на 16 век. В Южна Америка има по-стари археологически обекти, но нито един модерен град не се докосва до Кито по възрастова скала.

Варанаси, Индия

Най-свещеният град в най-старата религия в света трябва да е доста стар, нали? Вярващи и циници изследват Варанаси от векове, а духовната столица на Индия е център на обучение и култура повече от 3000 години. Варанаси може да е още по-стар (казва се, че градът е основан от Шива), но днес е зашеметяващ град на храмове.

Тези европейски градчета ще ви пренесат в света на приказките

Варанаси е пълен с храмове, но внушителният Шри Тилбхандешвар Махадев Мандир е най-старият. Като се има предвид възрастта на града, той не изглежда толкова стар (построен е през 18 век), но си остава зашеметяваща структура.

Библос, Ливан

Древният Библос си е изградил репутация на една от най-хубавите еднодневни екскурзии от Бейрут, но тези, които избират да влизат и излизат от града, пропускат един трик. Обитаван за първи път около 8800 г. пр.н.е., центърът на града днес блести от енергия, от Стария пазар до Цитаделата. Много цивилизации са преминали през Библос, като всяка е оставила следа по един или друг начин. Хората са живели тук от времето на неолита, което е много, много отдавна.

Пловдив, България

Смятан от мнозина за най-стария непрекъснато населен град в Европа, Пловдив е град, който продължава да се развива и развива. Хората живеят във втория по големина град в България от 8000 години, но разцъфтяващите ресторанти и кафенета демонстрират жаждата на Пловдив за вълнение. И все пак, любителите на историята ще намерят много, за да се насладят, от амфитеатъра до стария град и много други.

Ханой, Виетнам

Ханой е видял много в хода на своята история. Виетнамската столица е основана през 257 г. пр. н. е. от An Dương Vương (владетел на кралството Âu Lạc), но хората са установявали лагер тук от времето на палеолита. Ханой днес е обичан със своята храна, оживени улици и културни места, а историята играе основна роля във всяко уважаващо себе си изследване на този вълнуващ град.

Сидни, Австралия

Добре, може да изглежда малко странно включването на град, създаден през 1788 г. в този списък, да не говорим за такъв на континент, обитаван от хора от поне 65 000 години, но светът е странно място. Сидни е първият град, създаден в съвременна Австралия, когато кораб със затворници и войници, воден от Артър Филип, завършва адско пътешествие от другия край на света. Датата на основаване на града (26 януари) също се празнува като Ден на Австралия, което допълнително затвърждава значението на Харбър Сити в историята на Австралия.

Атина, Гърция

Няма как да говорим за исторически градове, без да споменем Атина. Това е родното място на западната цивилизация. Непрекъснато обитавана повече от 3000 години, гръцката столица от самото начало разкрива границите, давайки ни всичко – от демокрация до западна философия. Атина е град, фокусиран върху тук и сега, но неговата хилядолетна история информира всяко кътче и кътче.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button