Свят

Национален парк „Йосемити” – живото изкуство на природата

Националният парк „Йосемити” е разположен в щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Той се простира и по западните склонове на планинската верига Сиера Невада.

Паркът е дом на недокоснати от човешката дейност алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантски секвои и едни от най-високите в света водопади.

Природата е разгърнала своята мощ и е създала изумително красива картина от високи и величествени скали, безкрайни поля, огледално езеро, диви животни и много, много вълшебство, скрито в приказно красивите секвои.

„Йосемити” е създаден на 1 октомври 1890 г. и е трети сред най-старите национални паркове в САЩ. Той е зрелищна колекция от различни геологични образувания.

В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

Първото прилагане на концепция за парк води началото си точно от „Йосемити” с акт от 1864 г. – федерална земя, дадена на Калифорния за резерват, подписан от Ейбрахам Линкълн.

Най-красивите паркове в света

Кампанията по създаването на парка е ръководена от видния природозащитник Джон Мюър. Той казва: „Иглолистните гори на парка превъзхождат всички останали по рода си в Америка и дори в света”.

„По-лесно е да се усети, отколкото да се осъзнае или по някакъв начин да се обясни величието на „Йосемити”. Величините на скалите, дърветата и потоците са в истинска деликатна хармония”, казва още Мюър.

През 1906 г. долината Йосемити и гората Марипоса са върнати под федерална юрисдикция. През 1932 г. държавата откупва земите в басейна на река Уауона и хотел „Уауона” и ги включва в националния парк.

Местността „Уауона” първоначално е индиански лагер, а през 1856 г. там е построен крайпътен хотел – „Странноприемницата на Кларк, по името на собственика – Гейлън Кларк. Той е първият пазач на защитената територия.

Национален парк вулкан Масая в Никарагуа – Портите на Ада

През 1875 г., когато е открито първото шосе през Уауона, мястото е купено от братята Уошбърн, които построяват хотела „Уауона”, действащ и до днес.

Ливадите Туолъми и високопланинските терени са част от грандиозния пейзаж в Сиера Невада, включени в „Йосемити”. Езерата и гранитните склонове са дом на много животни и растения. Ливадите са много подходящи за туристически преходи.

Гората Марипоса е най-голямата от трите гори с гигантски секвои в „Йосемити”. Другите две са гората Туолъми и Мърсед.

Сред забележителните природни чудеса са гранитният монолит, разположен на северния склон на долината Йосемити Ел Капитан, и Катедралният връх.

По периферията на долината има и много водопади, сред които Йосемити, Брайдалвейл, Върнал, Невада, Илилует и др.

Грандиозните секвои са истинско богатство и са били по тези земи още преди появата на първите европейски заселници. Смята се, че най-старата секвоя е Гризли Джаянт (Сивият гигант), на 2700 години.

Йосемити парк

Долината Йосемити е най-известният в света пример за образуван каньон от глетчер. Нейните буйни водопади и извисяващи се скали, скални куполи и масивни монолити са изключително чудо на природата.

Долината е мозайка от обширни ливади, обсипани с диви цветя и цъфтящи храсти, дъбови гори, смесени иглолистни гори с бор пондероза, тамянов кедър и дъгласова ела.

„Йелоустоун” – вълшебна приказка на природата

Фауната в долината е изключително разнообразна – пеперуди монарх, черноопашати елени, черни глигани и др.

„Йосемити” е дом на черната мечка, калифорнийската дива овца, голямата сива сова, койота, черноопашатия елен, катерици, стелерова сойка, соколът скитник и други.

От 27 различни вида дървета в парка, най-лесно, поради внушителните им размери и отличителни белези, се разпознават калифорнийският черен дъб, калифорнийският тамянов кедър, гигантската секвоя и борът пондероза.

За парка природозащитникът Джон Мюър казва: „Нито един ръчно направен храм не може да се сравни с „Йосемити”. Всяка скала в стените му свети от живот. Сякаш в това планинско имение природата е събрала най-отбраните си съкровища”.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button