Класации

Най-красивите паркове в света

Природата предлага интересни места за почивка и отдих. В света има много паркове, които събират милиони посетители всяка година.

Ако сте готови за пътуване и екстремни емоции, значи някое от тези предложения, може да бъде следващото ви приключение. Ето кои са най-красивите паркове в света:

“Фонг Нха-Ке Банг” (Виетнам)

Това е национален парк в провинция Куанг Бин, или на 500 км. южно от столицата Ханой. Паркът е изпълнен от стотици пещери с обща дължина над 70 км., като най-голямата в света е сред тях. Това е “Ханг Сон Дун”, като тя е част от списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Тези пещери са отворени за туристи. Ако посетите парка, можете да се разходите в тропическа гора или да го разгледате с велосипед или каяк.

“Сноудония” (Уелс)

Това е национален парк в Северен Уелс, разположен на площ от над 2100 км. От всичките три национални парка на територията на Уелс този е първият официално обявен – през 1951 г. Този парк, който заобикаля планината Сноудън и няколко други планини, е перфектна дестинация за любителите на пешеходния туризъм. Има и влак, който може да ви изведе до върха на планината и така да се насладите на прекрасни гледки. В парка има останки на древен замък, а освен това, той предлага и екстремни спортове.

 
“Фуджи-Хаконе-Изу” (Япония)

Разположен е в префектурите Яманаши, Шизуока и Канагава, както и в западната част на метрополията на Токио. Състои се от планината Фуджи и 5-те й езера, Хаконе, полуостров Изу и островите Изу. Всичко това обхваща 1227 км, а тези, които го изберат, могат да се гмуркат, за да разгледат множеството от корали или да плуват с делфини. В района има още активен вулкан, както и десетки храмове и музеи.

В този европейски зоопарк може да наблюдаваме зрелищно шоу с косатки

“Конемара” (Ирландия)

Един от 6-те национални парка, намиращи се на територията на Ирландия, е управляван от Службата за национални паркове и дивата природа. Разположен е в северозападната част на Конемара, в графство Голуей на западния бряг, на 20 км. Основан е през 1980 г. и в него има планини, блата, пустини, пасища и гори. В парка има и много останки от човешко обитание, включително такива на 5000 години. Друга популярна атракция в него е стадото понита “Конемара”, които пасат в парка.

“Йелоустоун” (САЩ)

Буквално името му се превежда като “жълт камък”, като той е първият национален парк и се намира в северозападните части на САЩ. Площта му е 8980 км., като това е първата в света защитена територия, по-точно от 1872 г. В същността си е екосистема от планински масиви, езера, реки и гори. Има и много гейзери, като един от най-известните е „Стиймбоут“. Своя дом в този парк намират биволи, вълци и мечки гризли.

“Серенгети” (Танзания)

Популярен е с най-голямата годишна миграция на животни в света, включваща сини антилопи глу, зебри, газели и др. Освен това, паркът е дом на най-голямата популация от лъвове на континента Африка, предава „Бизнес новините“.

Появява се на бял свят през 1940 г. и обхваща площи от 14 763 км. Името му идва от думата “siringet” – използвана от местните за означаване на “мястото, където земята тече вечно“. Подходящ е за сафари, а най-доброто време от годината за посещение е месец март.

„Дой Интанон“ (Тайланд)

Популярен е с прозвището “Покривът на Тайланд” и е разположен в планината Танон Тонг Чай, провинция Чим Тонг. Известен е от 1972 г. и се простира на 482 км. В парка има много водопади, вечнозелена облачна гора, блатен мъх, наречен “сфагнум”, и широколистна двукрила гора. Освен това, паркът е местообитание на около 500 вида птици. Ако решите да го посетите, може да отседнете в някой къмпинг или каюта, каквито предлагат местните.

Последвайте Faiton.bg във Facebook и Instagram за още идеи и съвети за пътувания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button